Tänd ljus för för Abbas och Jian

Den 15 november 2012 är det 2 år sedan Jian Subhi Arif, 21 år gammal, blev brutalt hedersmördad av sin far i Katrineholm, och 7 år sedan Abbas Rezaii, 20 år gammal, blev brutalt hedersmördad av sin fästmös familj i Högsby.

Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime hedrar minnet av Jian och Abbas med en minnestund för att belysa vikten av att synliggöra de utsatta i samhället och stätta krav på makthavarna i samhället.

Tid: torsdag den 15 november 2012 kl 18:30-20:00
Plats: GAPFs kontor, Vattugatan 7 i Stockholm.

Föranmäl planerad närvaro senast den 13 november via mail: gapf@gapf.se eller tel: 08 7116032 (vi bjuder på lättare förtäring). Alla är hjärtligt välkomna.

Abbas Rezaii hade tre önskningar: att förlova sig, gifta sig och leva resten av sitt liv med sin flickvän. Han hann vara förlovad i ett dygn.

Fredagen den 17 november 2005 bröt sig polisen in i familjens lägenhet och fann Abbas döda, torterade och skändade kropp i Högsby. Brodern till Abbas fästmö (som vid mordet var 17 år) dömdes till fyra års slutenungdomsvård. Föräldrarna friades helt och fick 50 000 var i skadestånd av både tingsrätten och hovrätten 2006. Högsta domstolen tog upp Abbas Rezaii fallet igen och dömde föräldrarna till 10 års fängelse och utvisning på livstid 2011.

Jians pappa, Subhi Othman knivhögg sin dotter Jian till döds i november 2010. Efter att ha dödat sin dotter i trappan till familjens hem, överlämnade Othman sig själv till polisen. När polisen kom till platsen fann de Jian liggandes i fosterställning vid foten av trappan. Hon hade blivit knivhuggen 47 gånger. Vid förhör hävdade Othman att han inte såg någon annan lösning eftersom hans dotter enligt honom levde en “oanständigt” livsstil.

Domstolen i Nyköping ansåg att mordet var överlagt och särskilt brutalt. Jians far kommer att utlämnas till Irak från Sverige så snart han har avtjänat straff i Sverige. Han dömdes till 18 års fängelse.