Hedra minnet av Maria och Pela

Den 13 maj samlas Riksorganisationen GAPF tillsammans med Klara Södra gymnasium för att hedra minnet av Maria och Pela – du är välkommen att delta! Vi visar vår respekt med ljus, blommor, tal och musik.


Uppdatering 2015-05-15: Här kan du se fotograf Anders Henriksons bilder från manifestationen


[infobox]
Tid: Onsdag den 13 maj 2015, kl 17.00-18.30
Plats: Medborgarplatsen, Stockholm
Talare:

  • Dilsa Demirbag-Sten, journalist och författarinna
  • Gertrud Åström, viceordförande för Riksorganisationen GAPF
  • Ewa Larsson (MP), socialborgarråd i Stockholm
  • Zinat Pirzadeh, stand-up komiker, skådespelerska och författarinna
  • Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnor

Livemusik:

  • Charlotta Huldt-Ramberg
  • Mike Suso
  • Mia Bagger

Kontakt:

[/infobox]

Vi kommer även att uppmärksamma Bortförda barn mot barn-och tvångsäktenskap.

Både Maria Barin Aydin och Pela Atroshi var nitton år när de hedersmördades av familjemedlemmar. Maria dödades den 23e april i Landskrona av sin lillebror, dagen efter sin födelsedag. Pela sköts till döds i Dohuk i irakiska Kurdistan av sina farbröder, hennes syster kunde senare ta kontakt med svenska myndigheter vilket ledde till att farbröderna greps när de återvände till Sverige. Maria och Pela dog för att de försökte leva sina egna liv och därmed ansågs ha vanhedrat sina familjer.

Klara Södra gymnasium har arbetat med mänskliga rättigheter i ett nationellt projekt organiserat av Raoul Wallenberg Academy, under namnet ”Varje människa kan göra skillnad”. Projektet syftar till att uppmärksamma mänskliga rättigheter och Klara Södra gymnasium har arbetat särskilt med rätten till Äktenskap och familj, artikel 16 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Artikeln slår fast en människas rätt att få gifta sig med den man vill, likväl som rätten att få avstå ifrån äktenskap.

Rosor utlagda som ett hjärta