Peladagen 24 juni


2015-07-14: Uppdatering – Video från Peladagen i Göteborg


Lovisa Löfstrand, ”Hedersrelaterat våld och förtryck: Tillgodoses flickors rätt till skydd?”
Poesiläsning av Hebert Abimorad och Soleyman Ghasemiani.


Den 24:e juni samlas GAPF Göteborg för Peladagen, ett tillfälle att minnas Pela Atroshi och Maria Barin som båda hedersmördades av familjemedlemmar. Möt oss på ABF, Södra Allégatan 1B i Göteborg för att hedra deras årsdag.

Inbjudan

[infobox]

Tid: Onsdag den 24 juni 2015, kl 18.30-20.30
Plats: ABF, Södra Allégatan 1B, nära Järntorget i Göteborg
Program:

  • Lovisa Löfstrand, socialrättsjurist, ”Hedersrelaterat våld och förtryck: Tillgodoses flickors rätt till skydd?”
  • Hebert Abimorad och Axin Welat, Poesiläsning
  • Soleyman Ghasemiani, Novelläsning

Samarbetspartner: ABF Göteborg

Kontakt: Soleyman Ghasemiani

[/infobox]

Både Maria Barin Aydin och Pela Atroshi var nitton år när de hedersmördades av familjemedlemmar. Maria dödades den 23e april i Landskrona av sin lillebror, dagen efter sin födelsedag. Pela sköts till döds i Dohuk i irakiska Kurdistan av sina farbröder den 24e juni 1999. Hennes syster kunde senare ta kontakt med svenska myndigheter vilket ledde till att farbröderna greps när de återvände till Sverige. Maria och Pela dog för att de försökte leva sina egna liv och därmed ansågs ha vanhedrat sina familjer.


Peladagen 24 juni 2015 i Göteborg