Debatt om hedersförtryck i förorter

En debatt om hedersförtryck i förorter har tagit fart efter att Zeliha Dagli skrivit ett inlägg i Aftonbladet om hur Husby förändrats under hennes år i Sverige. Zelihas debattinlägg har genererat starka reaktioner från olika håll och en lång diskussion. Nedanför hittar du länkar och utdrag ur den diskussionen,

Jag kan inte längre vara mig själv här

2015-05-29, Zeliha Dagli i Aftonbladet

”Jag funderar på att efter trettio år i Sverige på nytt söka asyl här. Anledningen är att jag inte längre fritt kan diskutera rätten till abort, rätten till min kropp, rätten till ömsesidig kärlek som inte kan påtvingas, rätten att vistas och använda offentliga platser och otaliga andra begränsningar …”

Debattartikel av Zeliha Dagli, sekulär feminist och aktivist, boende i Husby


Feminister – ta upp kampen mot radikaliseringen

2015-06-02, Gulan Avci i Dagens Samhälle, kommentar till Zeliha

”Jämställdhet. Radikaliseringen av förorter som Husby och Rinkeby måste tas på stort allvar. Alla goda krafter som tror på det öppna samhället måste tillsammans bekämpa den religiösa fundamentalism som hotar vårt sekulära samhälle. Som ordförande för Sveriges liberalfeministiska kvinnoförbund uppmanar jag övriga kvinnoförbund att komma ut ur skuggan …”

Debattartikel av Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor


Religiöst hat mot kvinnor måste tåla granskning

2015-06-03, Devin Rexvid mfl i Dagens Samhälle, kommentar till Zeliha och Gulan

”Samhället tar avstånd från våldsbejakande islamism – men talar med kluven tunga när det gäller islam som politisk kraft. Rädslan för att betraktas som islamofob är stor. Religiösa krafters aggressiva retorik och hat mot barn, kvinnor, personer med en HBTQ-läggning och oliktänkande får inte vara immun mot krav, granskning och kritik …”

Debattartikel av Devin Rexvid, doktorand i socialt arbete vid Umeå universitet
Sara Mohammad, ordförande för Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime


I Sverige måste allas lika rättigheter accepteras

2015-06-09, Andréa Ström mfl i Dagens Samhälle

”Politiken måste tala om för förortens fundamentalister att människor i Sverige själva bestämmer över sina liv. Vi moderater tar ansvar för detta och förutsätter att de religiösa samfunden delar det ansvaret. Tillsammans kan vi tala om att om fundamentalisterna inte accepterar allas lika rättigheter så bör de bosätta sig …”

Debattartikel av Andréa Ström (M), vice ordförande socialnämnden Stockholms stad, Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande stadsdelsnämnden Spånga


Feministerna sviker förorternas kvinnor

2015-06-10, Parvin Kaboly i Aftonbladet, kommentar till Zeliha

”Zeliha Daglis debattartikel i Aftonbladet den 1 juni var ett utbrott i en kokande vulkan i förorterna. Det vilar på många komplexa delar, bland annat arbetslöshet, utanförskap och kvinnoförtryck. Detta rop på hjälp har fått många att reagera och satt i gång en intensiv debatt om kvinnors ställning, fundamentalister, …”

Debattartikel av Parvin Kaboly, ordförande Vita nejlikor


Feminism ska vara densamma överallt

2015-06-12, Birgitta Ohlsson i Aftonbladet, kommentar till Zeliha och Parvin

”Skulle somliga flickor giftas bort under sommarlovet? Skulle unga elever bli mammor och hoppa av redan i nian? Jag minns som lärarbarn oron som fanns över flickor i förortens Linköping under min uppväxt på 80-talet. Då fanns inget etablerat begrepp, men engagerade lärare såg det som i dag kallas …”

Debattartikel av Birgitta Ohlsson (FP)


Schyman: Jag delar din oro, Kaboly

2015-06-12, Gudrun Schyman i Aftonbladet, replik till Parvin

”Sverige är det land i OECD där ojämlikheten har ökat mest det senaste decenniet. Skolan och våra bostadsområden är alltmer segregerade. I många förorter har fritidsgårdar, olika former av service och viktiga verksamheter lagts ned. Socialtjänsten går på knäna och elevhälsan är nedbantad. Det sparas där vi i stället borde …”

Debattartikel av Gudrun Schyman, partiledare (FI)


Hatet växer när samhället överger förorten

2015-06-17, Mia Päärni mfl i Dagens Samhälle, kommentar till Zeliha, replik till Andréa

”I den segregerade staden växer rasismen, antisemitismen, hatet mot kvinnor och HBTQ-personer. Så blir det när samhället drar sig tillbaka från socioekonomiskt utsatta bostadsområden. Det finns bara ett sätt att arbeta bort detta …”

Debattartikel av Mia Päärni, ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd (S),
Anders Österberg, ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd (S)


I förorten växer männens diktatur

2015-06-22, Amineh Kakabaveh i Expressen, kommentar till Zeliha

”I svenska förorter blir klimatet allt mer kvinnofientligt. Kvinnor är inte längre välkomna på en del kaféer. Unga tjejer kan inte vistas ute efter middagstid på vissa platser.
Kvinnor kan inte klä sig hur de vill. Många kvinnor från förorten har under de senaste veckorna vittnat om detta i …”

Debattartikel av Amineh Kakabaveh, grundare av nätverket Varken hora eller kuvad och riksdagsledamot (V)


Feminister, stå även upp för rätten att slippa slöjan!

2015-06-22, Sakine Madon i Dagens Samhälle, kommentar till Parvin, replik till Schyman

”I många förorter vill konservativa moralpoliser separera pojkar och flickor, ett exempel är barnslöjan som kryper ner i åldrarna. Barns rätt att slippa klädsel som hindrar lek, simning och cykling, duckar dock Gudrun Schyman och Fi för. Bland svenska feminister är det okontroversiellt att betona rätten att beslöja sig …”

Debattartikel av Sakine Madon, politisk redaktör på Norran i Skellefteå


Hatkampanjen mot förorten är rasistisk

2015-06-25, Manijeh Mehdiyar mfl i Expressen, replik till Amineh

”Stereotypa föreställningar i debatten om kvinnoförtrycket i förorten bidrar till att cementera rasism och strukturell diskriminering. Fördomarna och islamofobin förstärks när segregation och patriarkala strukturer reduceras till enbart en fråga om hederskultur. Den senaste tiden har det lanserats en mobiliserad hatkampanj mot Sveriges förorter. Allmängiltiga samhällsfenomen som homofobi, patriarkala …”

Debattartikel av Manijeh Mehdiyar, sociolog och doktorand, aktiv i Miljöpartiet,
Maimuna Abdullahi, socionom och debattör, medlem i Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén


Jag var en av förortens skuggmän

2015-06-25, Gibril Fodor i Expressen, replik till Amineh och Zeliha

”Som tidigare salafist kan jag berätta att det inte är så mörkt i ’skuggornas värld’ som det beskrivs i den svenska debatten. Det är just den upplevda stigmatiseringen som leder till ett avvisande av det svenska och ökar på hårdheten hos vissa, skriver Gibril Fodor. Debatten kring den Islamiska staten …”

Debattartikel av Gibril Fodor, antiradikaliseringskonsult, politisk aktivist


Var är feministerna när Samira riskerar att stenas?

2015-06-25, Mats Edman i Dagens Samhälle, kommentar till Sakine

”Migrationsverket i Norrköping tänker låta Samira Motazedi stenas till döds. Verket menar att hon inte behöver oroa sig för iranska myndigheter. Var finns den feministiska solidariteten nu? Var finns initiativet hos alla hijabklädda så kallade ”feminister” när deras invandrade systrar behöver allt stöd de kan få? Är ni på rosémingel …”

Krönika av Mats Edman, chefsredaktör Dagens Samhälle


Lågvattenmärke om vem som beskyddar kvinnor

2015-06-26, Jenny Rönngren i Dagens Samhälle, replik till Mats

”Lågvattenmärke. Som om hijabbärande feministers – eller med dem solidariserande medsystrars – vanligtvis marginaliserade engagemang och aktiviteter plötsligt blivit högintressanta för Dagens Samhälles chefredaktör Mats Edman. Den här typen av slappt vevande om vem som är kvinnors främsta beskyddare är bara en av många patriarkala uttrycksformer som stjäl fokus från sakfrågan. Har …

Debattartikel av Jenny Rönngren, redaktionschef på nättidningen Feministiskt perspektiv


Ovärdig svekdebatt mot feminister

2015-06-26, Linnéa Bruno i Dagens Samhälle, replik till Mats och Sakine

”Fi lyfter, igen och igen, att rättigheter är universella och att särskilt kvinnors och hbtq-personers asylskäl sällan blir ordentligt utredda. Debatten om att vi feminister skulle vara svikare är ovärdig …”

Debattartikel av Linnéa Bruno, styrelseledamot Feministiskt initiativ


Rödgröna feminister fegar ur

2015-06-26, Mats Edman i Dagens Samhälle, replik till Jenny och Linnéa

”Jenny Rönngren och Linnéa Bruno läser min text med sina relativistiskt slipade glasögon, känner sig träffade och upplever att allt är ett angrepp på FI. Ändå har jag inte nämnt Feministiskt Initiativ i texten. Men de tycker förmodligen att det är FI som representerar alla feminister. Jag tycker nu att …”

Debattartikel av Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle


Vi vill bekämpa allt förtryck

2015-06-26, Styrelsen Vänsterpartiet Kista mfl i Flamman

”Vänsterpartiet är emot fascism. Oavsett om den kommer förklädd i svensk folkdräkt eller försöker gömma sig bakom religion. Vi kommer alltid slåss mot den, oavsett vilken form den tar. Hela vårt politiska projekt går ut på att göra oss fria från det reaktionära, att vi alla – oavsett om vi bor …”

Opinion av Styrelsen Vänsterpartiet i Kista och Tensta Rinkeby Spånga


Förortens kvinnor får inte svikas igen

2015-06-27, Patrik Kronqvist i Expressen, kommentar till Zeliha och Amineh, replik till Manijeh

”Flera modiga kvinnor har den senaste tiden höjt rösten mot muslimska fundamentalisters förtryck i svenska förorter. Historierna de har berättat är både sorgliga och upprörande. Nalin Pekgul har vittnat om hur småflickor i Tensta trakasseras för att de inte bär slöja, Zeliha Dagli från Husby har skrivit om hur hon …”

Ledare av Patrik Kronqvist, Expressen


Postkolonialisters oheliga allians med islamister

2015-06-30, Devin Rexvid mfl i Dagens Samhälle, kommentar till Zeliha, replik till Manijeh

”Zeliha Daglis larm om islamisters skugga över förorten väckte en polariserad debatt. Å ena sidan höjdes kritiska röster som uttryckte stöd för Dagli och oro över läget i förorten. Å andra sidan höjdes röster, senast i en artikel av Manijeh Mehdiyar och Maimuna Abdullahi (hädanefter skribenter), publicerad i Expressen, som …”

Debattartikel av Devin Rexvid, doktorand i socialt arbete vid Umeå universitet
Sara Mohammad, ordförande för Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime
Zeliha Dagli, feminist
Soleyman Ghasemiani, socionom och författare
Eduardo Grutzky, författare
Maria Rashidi, kvinnorättsaktivist
Helene Bergman, journalist och författare


Vänstern har släppt kampen mot religiöst förtryck – till KD

2015-07-01, Patrik Kronqvist i Expressen, kommentar till Patrik och V:s partiledning Kista/Tensta, replik till Manijeh och Christina

””Tokhöger”. Så kan man sammanfatta twittervänsterns syn på KD-ledaren Ebba Busch Thor efter hennes debut som Almedalstalare. Men i den uppsluppna glädjen över att man tycker sig ha fått en svensk Sarah Palin att uppröras över borde vänstern ta sig tid att fundera över en viktigare fråga: Hur sjutton …”

Opionionsblogg av Patrik Kronqvist, Expressen


Att peka ut förorten ökar bara splittringen

2015-07-03, Christina Höj Larsen mfl i Aftonbladet

”Konsekvent motstånd mot reaktionära förslag måste minska klyftor mellan människor i samhället. Vi vänsterpartister är kristna, muslimer, judar och ateister som varje dag arbetar tillsammans för ett rättvist samhälle. Vi är en del av ortens vardag och agerar när skolor ska läggas ner, när kommunala bostäder säljs ut och när …”

Debattartikel av Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson (V)
Aron Etzler, partisekreterare (V)
Rossana Dinamarca, feministisk talesperson (V)


Iskallt kvinnosvek av Vänsterpartiet

2015-07-06, Patrik Kronqvist i Expressen, kommentar till Zeliha och Amineh, replik till Christina

””Håll tyst om förtrycket”. Det är Vänsterpartiets budskap till de modiga kvinnor som står upp mot fundamentalisterna. Under våren och sommaren har en lång rad kvinnor vittnat om hur fundamentalister i förorten försöker bestämma hur andra människor ska leva sina liv. Deras modiga texter har gett mig hopp. Kanske skulle …”

Opionionsblogg av Patrik Kronqvist, Expressen


Vänsterpartiet sviker feministerna i förorten

2015-07-07, ledarsidan i Hallandsposten, kommentar till Zeliha och Amineh. Replik till Christina

”De senaste veckorna har en debatt om förtryck i svenska förorter rasat på flera debattsidor. I Aftonbladet (29/5) skrev kvinnorättsaktivisten Zeliha Dagli om hur förtrycket breder ut sig i Stockholmsförorten Husby. Därefter följde vittnesmål från bland annat vänsterpartisten och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh i Expressen (22/6). ”I förorten växer …”

Ledarsidan Hallandsposten


Ivar Arpi: Vänsterpartiet sviker förortskvinnorna

2015-07-07, ledare av Ivar Arpi i SvD, kommentar till Zeliha och Amineh. Replik till Christina

”Är vänsterns analys alltså att allt våld mot och förtryck av kvinnor beror på att vi har dåligt utbyggd välfärd?” Det är inte något högerspöke som skrivit ovanstående utan Jonas Lundgren, vänsterpartist i Sollentuna. Det är ett twittersvar till tre toppar inom V – Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson, Aron Etzler, …”

Ledare av Ivar Arpi, Svenska Dagbladet


Hur kan du missa kvinnoförtrycket?

2015-07-08, Sara Mohammad i Aftonbladet, kommentar till Zeliha och Amineh. Replik till Christina

”Hej Jonas Sjöstedt. Det pågår en debatt om mina systrar och barn i förorten och det hörs två olika röster inom ditt parti som jag vill uppmärksamma dig på. Men först vill jag berätta vem jag är. Jag föddes i en ganska rik familj i Kurdistan, Irak. När jag var …”

Debattartikel av Sara Mohammad, ordförande för Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime


Patriarkatet finns och ska bekämpas överallt

2015-07-09, Jonas Sjöstedt i Aftonbladet, replik till Sara

”Sara Mohammed frågar i en artikel oss om hedersvåld. I hennes text finns några viktiga meningar: ”Denna kamp handlar inte om muslimer och icke-muslimer, inte heller om en strid mellan svensk kultur och invandrarkultur. Det är en kamp mellan progressiva röster och bakåtsträvande krafter både här och där!” Där …”

Debattartikel av Jonas Sjöstedt, partiledare (V),
Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson (V)


Amanda Björkman: Vänsterpartiet förminskar kvinnoförtrycket

2015-07-09, Amanda Björkman i Dagens Nyheter, kommentar till Sara och Amineh, replik till Christina och Jonas

”Vänsterorganisationer i Mellanöstern för kampen mot religiösa fundamentalisters förtryck av kvinnor. När det sker i Sverige legitimeras det i stället av Vänsterpartiet. Det skriver Sara Mohammad, ordförande för Glöm aldrig Pela och Fadime (Aftonbladet 9/7). Hon anklagar partiledningen för att inte bara blunda för trakasserier utan nu också aktivt …”

Ledare av Amanda Björkman, DN


Rädda oss från relativismen

2015-07-10, Karin Pihl i Uppsala Nya Tidning, replik till Manijeh och Christina

”Från olika håll har kvinnor i Stockholms närförorter vittnat om hur deras frihet begränsas. De beskriver en tillvaro där de inte kan klä sig i shorts eller gå till puben med sina vänner utan att bli trakasserade av självutnämnda sedlighetspoliser. Utvecklingen måste stoppas. Den religiösa fundamentalismen har ingen plats i …”

Signerat av Karin Pihl, UNT


Tala ur skägget om förortsförtrycket, Sjöstedt

2015-07-10, Patrik Kronqvist i Expressen, kommentar till Zeliha, Amineh och Manijeh. Replik till Christina och Jonas

”Så klev då slutligen V-ledaren Jonas Sjöstedt in i debatten om partiets syn på fundamentalistiskt förtryck i vissa förorter. Och han gjorde det genom att tycka lite synd om – sig själv. ”Märkligt att bli angripen för åsikter jag inte har”, skrev Sjöstedt när han twittrade ut länken till en …”

Opionionsblogg av Patrik Kronqvist, Expressen


V har valt fel vapen mot kvinnoförtrycket

2015-07-10, Tapani Juntunen i Aftonbladet Debatt

”Om V vill bedriva kamp mot ojämlikhet bör man använda jämlikhetsvapnet mot mig eller någon annan moderat representant. Det har varit historiskt framgångsrikt. Men Jämlikhetsvapnet är helt verkningslöst i ett politiskt krig mot hederskultur, fundamentalism och radikalisering. Det är ingen klassisk strid enligt vänster-högerskala. Med jämlikhet som vapen missar …”

Debattartikel av Tapani Juntunen, Moderaterna Skärholmen


”Förorten behöver en feministisk politik”

2015-07-10, Amineh Kakabaveh mfl i SvD Debatt

”Undertecknade organisationer är oroade över den vändning diskussionen om våld mot kvinnor i våra segregerade förorter har tagit. Vi menar att hedersrelaterat våld och religiös extremism finns inom alla religioner och alltid ska motarbetas. Men vi är oroade över hur politiska partier, organisationer och enskilda gjort allt de kan för …”

Debattartikel av Amineh Kakabaveh, ordförande Varken Hora eller Kuvad,
Clara Berglund, ordförande Sveriges Kvinnolobby
Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor
Zozan Inci, ordförande Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS
Zeliha Dagli, ordförande Kibele kvinnoförening i Husby
Tara Twana, styrelseledamot Humanisterna
Solveig Roth Johansson, ordförande, Swe Q


Lars Åberg: Strukturerna har flyttat med till Sverige

2015-07-12, Lars Åberg i Göteborgs-Posten, kommentar till Zeliha och Amineh, replik till Christina

”Ganska många av mina vänner och bekanta kommer från länder där muslimska traditioner och lagar styr och begränsar människors liv. Just för att de haft vänsteråsikter har de tvingats ge sig av och i Sverige trott sig finna ett land fritt från hederskultur och reaktionära religiösa strukturer. Och just därför …”

Debattartikel av Lars Åberg, samhälls- och kulturjournalist


Susanna Birgersson: En antirasistisk inkvisition

2015-07-13, Susanna Birgersson i Göteborgs-Posten

”Privilegierade män som rasiststämplar muslimska feminister – det är inte vackert.
Äntligen! Så torde många kvinnor känna. Kvinnor och flickor som under de senaste decennierna har upplevt hur deras bostadsområden kommit att bli alltmer präglade av en intolerant och fundamentalistisk islamism. Äntligen når berättelserna om såväl förtrycket som kampen mot förtrycket …”

Ledare av Susanna Birgersson, Göteborgs-Posten


Torbjörn Jerlerup: Replik på ledaren den 13 juli: ”En antirasistisk inkvisition” (Obs: första halvan av inlägget)

2015-07-14, Torbjörn Jerlerup i ledarbloggen, Göteborgs-Posten, replik till Susanna

”Susanna Birgersson kallade mig den 13 juli för en antirasistisk inkvisitor för att jag kritiserat debattörerna Hanna Gadban, Mona Walter och Sara Mohammad. I sak ger hon mig rätt, att de uttryckt sig olämpligt och rasistiskt, men Birgersson tycker min kritik är oaptitlig ändå. Hon frågar med vilken rätt jag …”

Torbjörn Jerlerup, liberal socialdemokratisk debattör


Svar Susanna Birgersson (Obs: andra halvan av inlägget)

2015-07-14, Susanna Birgersson i Göteborgs-Posten, replik till Torbjörns kommentar (i första halvan av inlägget)

”Torbjörn Jerlerup missförstår mig. Jag har inte påstått att kvinnorna i fråga uttrycker rasism. Vi gör nämligen delvis olika bedömningar av hur allvarliga deras olika uttalanden är. Exempelvis tycker jag att det är legitimt att ifrågasätta hijabupproret, Jerlerup finner att det är ett bevis på rasism. Detta är en pedagogisk …”

Ledarblogg av Susanna Birgersson, Göteborgs-Posten


Susanna Birgersson: Antirasism i en teoretisk låtsasvärld

2015-07-14, Susanna Birgersson i Göteborgs-Posten, kommentar till Susanna, replik till Torbjörns kommentar (i första halvan av inlägget)

”I måndags (13/7) publicerade ledarsidan en artikel som handlade om kritiken mot ett antal kvinnor som kämpar mot islamistiskt förtryck i Sverige. Udden var riktad mot debattören Torbjörn Jerlerup som anklagat tre kvinnor med muslimska rötter för rasism, bland annat på grund av att de i olika tonarter uttryckt …”

Ledare av Susanna Birgersson, Göteborgs-Posten


Behrang Kianzad: Fördomsfulla uttalanden om hedersförtryck

2015-07-15, Behrang Kianzad i Göteborgs-Posten, replik till Lars Åberg

”Lars Åberg insinuerar att kvinnoförtrycket är större och annorlunda i förorten. Det är inte sant och det vet Lars Åberg om. Det är närmast komiskt att hävda att det är något modigt eller unikt med att för femtioelfte gången i svensk press göra skäggiga män i förorten ansvariga för …”

Debattartikel av Behrang Kianzad, jurist och författare


”Rätt till jämställdhet ska gälla alla”

2015-07-17, Åsa Regnér i SvD Debatt, replik till Amineh mfl

”På Brännpunkt den 10 juli skriver företrädare för en rad civilsamhällesorganisationer, aktiva inom jämställdhets- och integrationsområdet, att man vill se en politik för att förbättra jämställdheten i segregerade förorter. Som jämställdhetsminister i en feministisk regering instämmer jag i problembilden som målas upp. Jag delar också den grundsyn som jag uppfattar …”

Debattartikel av Åsa Regnér (S), jämställdhetsminister


Lars Åberg: Både tjejer och killar påverkas

2015-07-19, Lars Åberg i Göteborgs-Posten, replik till Behrang Kianzad

”Då och då poppar Behrang Kianzad upp i någon spalt med upprörda inlägg. I GP 16/7 tar han min krönika om vänsterns svek mot dem som får sina liv begränsade av fundamentalistiska kontrollanter och hederskulturella strukturer till intäkt för att skälla på i stort sett alla, som verkar för …”

Debattartikel av Lars Åberg, , samhälls- och kulturjournalist


Kvinnoförtryck ska bekämpas överallt

2015-08-12, Rossana Dinamarca i Aftonbladet, kommentar till Christina mfl, replik till Amineh

”Hedersdebatten har pågått under många år och det är vanligt att debattörer ägnar särskild uppmärksamhet åt det förtryck som muslimska kvinnor utsätts för. När kvinnoförtryck gång på gång associeras med etnicitet, kultur eller religion – exempelvis via begreppet hederskultur – så förstärks bilden av att detta våld är unikt. Men mäns våld …”

Debattartikel av Rossana Dinamarca (V), rikdsdagsledamot


V tar inte kampen för invandrarkvinnorna

2015-08-17, Gulan Avci mfl i Aftonbladet, replik till Christina mfl och Rossana Dinamarca

”Sommarens mest spektakulära debattinlägg kring hedersfrågan har Vänsterpartiets ledning stått för. Den 3 juli gick Rossana Dinamarca, Christina Höj Larsen och Aron Etzler till generalangrepp mot den nya feministrörelsen som vuxit fram i svenska förorter och anklagade dem att gå rasisters ärenden, när dessa modiga kvinnor vågat träda fram och …”

Debattartikel av Gulan Avci (FP), Ordförande Liberala Kvinnor,
Tina Acketoft (FP), riksdagsledamot


Har du ändrat dig om hedersvåldet?

2015-08-20, Wiwi-Anne Johansson mfl i Aftonbladet Debatt, replik till Rossana Dinamarca

”Rosanna Dinamarca skriver i Aftonbladet den 13 augusti och oroas över att vissa av oss inom vänstern som lyfter frågor om hedersvåld och hedersproblematik skulle ha tappat vår antirasistiska kompass. Det är tråkigt. Samtidigt blandar hon ihop två olika debatter. Den första handlar om var hedersrelaterat våld och hedersproblematik förekommer …”

Debattartikel av Wiwi-Anne Johansson, Riksdagsledamot (V)
Lena Olsson, Landstingsråd och f.d. riksdagsledamot (V)
Siv Holma, F.d. riksdagsledamot (V)
Marianne Berg, F.d. riksdagsledamot (V)
Jonas Lundgren, Politisk sekreterare (V)
Jaime Barrios Carrillo, Fritidspolitiker (V)


Vi ska bekämpa alla former av kvinnoförtryck

2015-08-23, Jan Björklund mfl i Göteborgsposten Debatt, kommentar till Zeliha

”Debatten om kvinnoförtryck, hederskultur och religiös fanatism i svenska förorter har överskuggat alla andra debatter under sommaren. Feministen och människorättsaktivisten, Zeliha Dagli, skrev om sin och andra kvinnors utsatthet i sina egna bostadsområden i Aftonbladet (29/5) och vädjade till det officiella Sverige att agera för att stoppa utvecklingen där …”

Debattartikel av Jan Björklund (FP), partiledare Folkpartiet liberalerna
Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor