Hedra Abbas och Jian

Välkommen till seminarium för att hedra Abbas och Jian vid deras årsminnen. För 10 år sedan mördades Abbas under tortyrliknande former i Högsby, bl a tvingades han att dricka kokande olja, av sin fästmös familj pga av sin kärlek. Jian hedersmördades i Katrineholm 2010 på grund av sin skilsmässa, hon knivhöggs mer än 40 ggr av sin egen far.

Obs: föranmälan obligatorisk

Seminarie: Människan, kärleken och hedersvåldet.

Liberala Kvinnor bjuder in, i samarbete med Riksorganisationen GAPF- Glöm Aldrig Pela och Fadime, Riksförbundet Shahmama och Salsal och med stöd av Ullman PR, till seminariet ”Människan, kärleken och hedersvåldet. Våldet mot och av både män och kvinnor!”.
[infobox]
Tid: Torsdagen den 12 nov kl 13.00-15.00
Plats: Nubiska Rummet, Riksgatan 2, Riksdagen.
Föranmälan: Via Simple signup
Filmvisning: Röd Måne av regissören Tuna Özer. En film om HBTQ-personers utsatthet inom hederskulturen.
Föredrag: Presentation av en kartläggning i Afghanistan: ”Kvinnor ur männens perspektiv”. Hadi Marifat, människorättsaktivist från Afghanistan (se nedan).
Panelsamtal: med: Robert Hannah, riksdagsledamot (FP), Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V), Hillevi Larsson riksdagsledamot (S), Lisbeth Sundén Andersson, riksdagsledamot (M), Juma Lomani, ordf. Riksförbundet Shahmama och Salsa, samt Tuna Özer, filmregissör.
Avslutande reflektioner: Gulan Avci, ordf. Liberala Kvinnor
[/infobox]

Om Madi Marifat

Hadi Marifat is an Afghan human rights activist. He studied Politics and International Relations at the London School of Economics and Political Science (LSE) in the UK. He obtained his Master’s degree in Peace and Conflict Studies from the International Institute of Social Studies at the Erasmus University of Rotterdam, The Netherlands. Hadi co-founded and has served as executive director of Afghanistan Human Rights and Democracy Organization since its establishment in 2009. Hadi has worked as a country analyst with the Center for Civilians in Conflict, researcher with Human Rights Watch, human rights officer with the United Nations Assistance Mission in Afghanistan, election coordinator with the Afghanistan Independent Election Commission and as an advisor to Save the Children Alliance.


Om Abbas Rezai

Abbas Rezai hedersmördades år 2005 i Högsby av familjen till en 16-årig flicka han var tillsammans med. Abbas RezaiDen 16-åriga dottern hade rymt till Skellefteå för att förlova sig med Abbas. Detta gjorde flickans far rasande som menade att det var skäl till hedersmord. Mordet på Abbas Rezai utfördes av flickans bror under tortyrliknande former. Hela familjen samarbetade för att mordet skulle kunna utföras. Föräldrarna dömdes senare till 10 års fängelse.


Om Jian Subhi Aref

Jian Subhi ArefSubhi Othman knivhögg sin dotter Jian till döds i november 2010. Efter att ha dödat sin dotter i trappan till familjens hem, överlämnade Othman sig själv till polisen. När polisen kom till platsen fann de Jian liggandes i fosterställning vid foten av trappan. Enligt Aftonbladet började Othman hata sin dotter efter att hennes man ansökt om skilsmässa. Orsaken till detta var rykten om att Jian hade varit otrogen mot sin make. Efter skilsmässan hade den 21-åriga Jian och hennes treåriga son flyttat från Göteborg till Katrineholm, i mellersta Sverige, för att bo hos sina föräldrar.