Intervjuer med GAPF ambassadörer

Under Fadimegalan 2016 genomförde Mojdeh Zandieh intervjuer med GAPF ambassadörer samt brottmålsadvokat Elisabeth Massi Fritz, om deras engagemang och arbete mot hedersförtryck. Läs mer om dem nedan och följ länkarna för att se klippen. Du kan också se klippen i en följd på spellistan på vår Youtubekanal.

Kamera Nea Asphäll, ljud Anton Zalecki, redigering Bezav Mahmod.


Intervju med Birgitta OhlssonMojdeh Zandieh intervjuar riksdagsledamot Birgitta Ohlsson (L) om det politiska arbetet mot hedersvåld, om problemen med tillämpningen av den lagstiftning mot hedersvåld som finns, och varför ämnet kan vara så svårt att hantera av svenska samhället. Birgitta Ohlsson var en av GAPFs goodwillambassadörer under 2015.

Intervju med Anders LeckneMojdeh Zandieh intervjuar Anders Leckne, tidigare vid kriminalvården, som berättar om sina erfarenheter kring att ha jobbat som goodwillambassadör för GAPF under 2015, och de brister han ser i förståelsen av hedersvåld från många som inte stött på det tidigare.

Intervju med Inger StarkMojdeh Zandieh intervjuar Inger Stark, fd kommunfullmäktige, om sitt engagemang kring hedersvåld. Inger berättar om sin bakgrund som aktiv mot hedersvåld, hon satt bland annat i stadsdelsnämnden för Farsta när Pela mördades, och hur synen på hedersvåld både förändrats och inte förändrats sedan den tiden. Inger Stark var en av GAPFs goodwillambassadörer under 2015.

Intervju med Elisabeth Massi FritzMojdeh Zandieh intervjuar Elisabeth Massi Fritz, brottmålsadvokat med specialisering på hedersrelaterade fall. Elisabeth var bl a målsägandebiträde för Pelas syster vid rättegången mot hennes farbröder och har med sin bakgrund insyn i hur rättssamhället hanterar hedersrelaterade brott, och kommenterar vikten av att hedersbrott ges en egen brottsrubricering. Elisabeth Massi Fritz är ledamot i Kommittén för Pela- och Fadimeutmärkelsen.

Intervju med Johan WesterholmMojdeh Zandieh intervjuar Johan Westerholm, journalist och chefredaktör för Ledarsidorna.se. Johan ger sin syn på hur media i allmänhet ryggar för debatten av rädsla för att bli märkta som rasister, och om vikten att ta den debatten på rätt sätt. Johan Westerholm är en av GAPFs goodwillambassadörer under 2016.