Presskonferens med Nadia Murad

Riksorganisationen GAPF bjuder in till presskonferens med Nadia Murad. Nadia är en av tusentals yazydiska, kristna och muslimska flickor som kidnappades och såldes som sexslavar i samband med att IS intog områden Shengal/Sinjar i norra Irak 2014. Hon lyckades fly efter tre månader av tortyr och våldtäkter.
[infobox]
Tid: Måndag 7 mars kl 09.00- 11.00
Plats: Centrala Stockholm, exakt plats meddelas vid anmälan
Föranmälan: Obligatorisk till press@gapf.se, senast 6 mars
Inbjudan: Inbjudan till presskonferensen (PDF)
[/infobox]
Nadia är idag 21 år och har åkt runt i världen för att få politiker och debattörer att klart och tydligt ta ställning mot IS som begår våldtäkter och folkmord. Hon har även berättat sin historia inför FNs säkerhetsråd.

Utöver presskonferensen bjuder GAPF in till ett separat möte mellan ministrar, vår grundare Sara Mohammad och Nadia Murad. Syftet med mötet är att Nadia ska få berätta om sina upplevelser och skapa förståelse för de akuta problemen. Vi vill även diskutera de åtgärdspunkter vi kommunicerade i ett öppet brev till utrikesminister Margot Wallström den 2014-11-10 (se sida två av PDF-inbjudan). Dessa omfattar bland annat,

  • Sverige måste arbeta för att utöka antalet kvotflyktingar och prioritera att ge bortförda flickor och kvinnor en fristad och annat stöd och psykologiskt stöd
  • Sverige ska ge asyl till de flickor och kvinnor som lyckas ta sig hit; detta pga av deras dubbla utsatthet, av både IS och familjernas rådande hederskultur i samhället och risken för hedersmord