Internationella flickdagen – GAPF gästas av Sara Omar i riksdagen

Med anledning av Internationella Flickdagen 11 oktober 2018 bjuder tvärpolitiska nätverket Fadimedagarnai samarbete med GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime och Svenska FN-förbundet in till författarsamtal och seminarium i Riksdagen.
Varje år, den 11 oktober uppmärksammar FN-förbundet flickors rättigheter med fokus på de kränkningar som flickor runt om i världen ständigt utsätts för. Årets upplaga av Internationella Flickdagen sätter fokus på hedersrelaterat våld och förtryck. Inbjudna gäster är bland andra författaren Sara Omar, riksdagsledamot Juno Blom och människorättsjuristen Parul Sharma.

Detta år följer Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime i samarbete med Svenska FN förbundet, temat för mål 5 i de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030, vilket är Jämställdhet; Uppnå jämställdhet, och alla kvinnors och flickors egenmakt. Särskilt fokus är på delmål 5.3 – Skadliga sedvänjor; Avskaffa alla skadliga sedvänjor såsom barnäktenskap, tidiga äktenskap och tvångsäktenskap samt kvinnlig könsstympning.

Vi bjuder in kurdiska-danska författaren Sara Omarfrån Danmark tillsammans med politiska företrädare och statliga instanser för att diskutera flickor och kvinnors situation runt om i världen och framför allt i Sverige. Det är dags att gå från ord till handling.

Tid: Torsdagen den 11 oktober kl 14.00-16.00

Plats: Riksdagen, Mittpoolen – ingang via Norrbro 1B

Moderator: Susanne Delastacia, journalist

14.00: Välkomstord av Sara Mohammad och Maria Stockhaus

14.05: Författarsamtal med Sara Omar kring hennes omdebatterade bok ”Dödstvätterskan”, en roman om kvinnoförtryck inom islam.
(GAPFs Omar Makram leder samtalet på engelska)

14.40: Socialstyrelsens stabschef Urban Lindbergoch Niclas Järvklo, strategisk rådgivare på Jämställdhetsmyndigheten diskuterar situationen för dagens hedersutsatta flickor och kvinnor i Sverige. Vad görs idag och vad kan göras mer?

15.10: Paneldiskussion med fokus på problematiken kring hedersrelaterat våld och förtryck, med gäster som riksdagsledamot Juno Blom, representant från Socialdemokraterna och FN-förbundet tillsammans med Sara Mohammad, grundare och ordförande GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime.

15.50: I ett samtal berättar människorättsjuristen Parul Sharmaom den studieresa till Indien som äger rum i december tillsammans med GAPFs Goodwill-Ambassadörer för att uppmärksamma hedersbrottsutsatta flickor i landet. Varje timme utsätts nära 40 kvinnor och flickor för brott i Indien. Det gör landet till världens farligaste för kvinnor och flickor i världen, enligt Thomson Reuters Foundation.

Press är varmt välkommen att närvara! För info och anmälan: press@gapf.se

Arrangörer: Fadimedagarnanätverket i Riksdagen, GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime, i samarbete med Svenska FN-förbundet.