Pressmeddelande: Nobelpristagaren Nadia Murad tydliggör att det är dags att uppmärksamma sexuellt våld inom hederskulturen

Med pristagarna Denis Mukwege och Nadia Murad, sätter årets upplaga av Nobels fredspris äntligen kvinnors kamp och upprättelse mot sexuellt våld i centrum.

Mukweges civilkurage och mod, visar att vi aldrig får tystna i kampen för världens alla kvinnor.

”GAPF är extra stolta och tacksamma över att Nadia Murad har fått priset. Detta bekräftar GAPFs viktiga kamp för alla flickor och kvinnors rättigheter som vi har kämpat och fortfarande kämpar för, och som Nadia har ägnat sitt liv åt de senaste 4 åren”, säger GAPFs grundare Sara Mohammad.

Nadia Murad är en av tusentals yazidiska, kristna och muslimska flickor som kidnappades och såldes som sexslavar i samband med att IS intog områdena Shengal/Sinjar och Musel i norra Irak år 2014. Hon lyckades fly efter tre månader som bestod av tortyr och våldtäkter.

GAPFs önskan och förhoppning är att priset bidrar till att yazidiska sexslavar, men även andra religiösa traditionella gruppers kidnappade flickor utsatta av IS och andra i samhället, blir inspirerade av Nadias mod att berätta om sexuellt våld mot henne och hennes medsystrar inom hederskulturen. Det sexuella våldet kombinerat med hederskulturens destruktiva normer och värderingar som förstör deras liv, gör dem dubbelt utsatta.

Det handlar om ett tvåfrontskrig med kvinnor som krigsbyten, där IS är yttre fiender. Sedan har vi inre fiender där de våldtagna flickorna kämpar mot sina egna släktingar. Vissa av dem blir hedersmördade eftersom de anses vara smutsiga och förbrukade. Andra tar livet av sig, av samma anledning.

GAPF hoppas att media äntligen uppmärksammar sexuella trakasserier och våldtäkter inom hederskulturen, dvs att uppmärksamma de flickor som kommer i kläm mellan våldtäktsmän och deras familjer som är beredda att mörda och tysta ned för att skydda manliga familjemedlemmars ”heder”.

I samband med att GAPF anordnade presskonferens med Nadia Murad år 2016 i Stockholm, anordnade vi dessutom rundabordssamtal för Nadia med partiledare och gruppledare för riksdagspartier och FN förbundets generalsekreterare. Syftet var att uppmärksamma det Nadia och hennes medsystrar utsattes för av IS bödlar, men också den dubbla utsattheten som yazidiska flickor utsätts för på grund av hederskulturen.

GAPFS krav var att Sverige skulle göra som Tyskland – att hämta hit tusen flickor för att bearbeta deras trauman.

Något som i nuläget fortfarande inte har skett.

Nobelpristagarens ord lyser igenom när Nobelkommittén uttalade sig tidigare idag:
”Vi vill skicka ett budskap om att kvinnor används som ett vapen i konflikter och behöver skydd och att deras banemän måste ställas till svars”.

Nadia Murad blev nominerad till Nobels fredspris 2016, väl medveten om Nobelprisets betydelse. ”För mig är det viktigare att kvinnorna och flickorna befrias och kommer tillbaka till livet”, svarade hon.

Det är dags att uppmärksamma sexuellt våld inom hederskulturen!