Blogginlägg

Fadimes tal - lektion 10 av 10

Liv och frihet före heder och familj

Devin Rexvid analyserar Fadime Şahindals tal i riksdagen. Ett modigt och klokt tal, som gav oss många lärdomar då och för framtiden. Du kan läsa hela Fadimes tal på Aftonbladet, och lyssna på delar av talet i videon längst ner på denna sidan.

I detta sista inlägg om lärdomar som kan dras av Fadimes pamflett mot hederskulturen vill jag lägga fokus på de värden som Fadime höll högt. Det var liv, autonomi och frihet.

Fadime sa:

– Jag har fått ge upp hela min bakgrund och börja om från början med att bygga upp mig själv, min identitet. Jag har lyckats skapa mig en plattform på vilken jag står med mina två egna ben. Jag har kämpat så mycket för att komma dit och har betalat ett väldigt högt pris. Min trygghet finner jag hos mina nya vänner som har blivit min nya familj. Trots att jag fått betala ett så högt pris så ångrar jag inte att jag tog mitt beslut att ta min frihet och gå.
Fadime ville stå på egna ben. Hon ville vara en autonom individ. Som forskaren Bauböck uttrycker det står autonomi för individens möjlighet att kontrollera konsekvenserna av egna val och handlingar men också av konsekvenserna av andras val och handlingar för egen del. Hon ville följa sina drömmar. Hon bejakade den förbjudna kärleken. Hon ville studera vid ett högre lärosäte istället för att “kusingifta sig”, utsättas sig för oönskade graviditeter, tjäna svärföräldrar, maken och ägna sitt lit åt att laga dolma och tvätta, skrubba och städa.

Genom att värdesätta autonomin och kärleken bejakade hon också livet. 

Högst av allt bejakade Fadime sin frihet. Friheten att själv forma och bestämma över sitt eget liv. Denna frihet var för henne mer värd en biologiska band till familjen. Det är det som är Fadimes arv. Hon var västerländsk och upplysningsidealens arvtagerska in i ryggmärgen. 

De som agiterar för vikten av återförening med familjen (läs förtryckarna), respekt för föräldragenerationens kultur, tradition och religion har inget med Fadimes arv att göra.

Hon var en olydig, modig och medveten kvinna som startade en ny kvinnorörelse i Sverige. En rörelse för kvinnor som berövats rätten till:

 • barndom
 • skolgång
 • tonår
 • första förälskelse
 • föräktenskapligt sex
 • umgänge med pojkar/män
  fritid
 • kroppslig integritet
 • reproduktiv hälsa
 • möjlighet att välja sin framtida partner
 • bestämma över barnafödande
 • arbete
 • skilsmässa
 • och allt som heter ett kvinnoliv.

 

För att skaffa sig ett fritt och värdigt kvinnoliv betalade hon det högsta priset en människa kan betala: Hon betalade med sitt liv.

20 år efter sin död väcker Fadime liv i ett helt samhälle. Politiker, journalister, aktivister och praktiker pratar om henne och vill se vilket avtryck hon har lämnat i det svenska samhället. En oförglömlig, inspirerande och mycket fascinerande kvinna. 

Fadimes arv lever vidare genom alla de unga kvinnor som ser en stark förebild i henne och i kampen för frihet.

Devin Rexvid Universitetslektor och forskare inom hedersrelaterat våld och förtryck vid Stockholms Universitet

Lyssna på Fadimes tal i riksdagen

Dela inlägget i dina sociala medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler blogginlägg

Skolministern vill bekämpa hedersnormer

Politiker som tar hedersproblematiken på allvar och som vill göra skillnad för hedersvåldsutsatta kan göra storverk. För några veckor sedan kom skolminister Lotta Edholm på besök till GAPF:s kontor i centrala Stockholm. Det var ett allvarsamt samtal som centrerades kring frågan: Vilka åtgärder behöver vidtas för att stärka skolans arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck

Läs hela inlägget »