Blogginlägg

Fadimes tal - lektion 4 av 10

Ogifta flickors oskuld är hederskulturens hörnsten

Devin Rexvid analyserar Fadime Şahindals tal i riksdagen. Ett modigt och klokt tal, som gav oss många lärdomar då och för framtiden. Du kan läsa hela Fadimes tal på Aftonbladet, och lyssna på delar av talet i videon längst ner på denna sidan.
Fadime var medveten om att hederskulturen kretsar kring ogifta flickors sexuella ”renhet” eller oskuld, det vill säga underliv som ingen annan man än flickornas blivande makar har rört vid. Hon beskriver i passagen nedan sin ”oskuld” som sin fars främsta bekymmer i livet:
– En dag ledde vår oförsiktighet till att vi upptäcktes av min far, som självklart exploderade av ilska och började slå på mig och Patrik. Hans reaktion var för mig fullt förståelig. Som far och familjeöverhuvud är det hans uppgift att vaka över familjens heder. Han ska värna om och skydda kvinnliga släktingars sexuella uppförande och se till att döttrarnas oskuld är bevarad fram till giftermålet. Om den nyblivne maken till hans döttrar får veta att hon inte är oskuld på bröllopsnatten kan han direkt kräva skilsmässa. Än idag överlämnas det blodfläckade lakanet till brudens svärmor så att hon kan visa sin omgivning att de har fått en ärbar och ren kvinna. Eftersom familjen förstod att vi var ett par kunde de snabbt dra slutsatsen att jag inte längre hade kvar min oskuld.
Än idag undersöker medicinsk personal, såväl i offentlighetens regi som på privata kliniker, flickors underliv för att sedan utfärda så kallade oskuldscertifikat. Det som vårdpersonalen, i egenskap av samhällets företrädare certifierar, är familjens – eller snarare männens – intakta eller förlorade heder. Om de inte gör kirurgiska ingrepp för att återställa en så kallad ”mödomshinna” som inte ens finns så rekommenderar de att flickan ska knipa och krysta, skära sig i underlivet med ett vasst föremål eller införskaffa en konstgjord ”mödomshinna” och stoppa den i underlivet. I nödfall skulle det dock räcka med kycklinglever i underlivet för att få maken tro att han penetrerar en ”orörd” flicka.
Det har gått 20 år efter Fadimes vittnesmål om oskuldens betydelse för hedersmoralen. Det är först nu i januari 2022 som en statlig utredning ska titta närmare på möjligheterna att införa ett förbud mot sexuell kontroll i form av oskuldskontroller och ”mödomshinnerekonstruktioner”. Under tiden har hedersvåldsutsatta flickor fått manliga och kvinnliga släktingars fingrar uppkörda i underlivet i jakt efter en intakt ”mödomshinna”. De har fått sära på benen på gynekologstolen, fått stygn, konstgjorda “mödomshinnor” och glasskärvor etcetera i underlivet.

Fadime avslutade sitt tal med orden: ”Vänd inte flickorna ryggen!” Hade hon varit vid liv så skulle hon eventuellt tillagt: “Använd er förnuft!” Ett oskuldscertifikat är till för kollektivet, inte för den enskilda flickan.

Fadime hade tillagt: “Använd öronen! Hör inte ni flickornas skrik när de sparkas, boxas, piskas, stympas och vanställs? Använd ögonen! Ser ni inte att de ägnar sig åt självskadebeteende, är skräckslagna, deprimerade och ångestfyllda?”

Devin Rexvid
Universitetslektor och forskare inom hedersrelaterat våld och förtryck vid Stockholms Universitet

Lyssna på Fadimes tal i riksdagen

Dela inlägget i dina sociala medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler blogginlägg

Newas berättelse – om hijab

Newa tvingas att bära hijab. Hennes föräldrar bestämmer vad som är rätt. Om hon inte anpassar sig skriker de på henne. Hon blir slagen. Ingen lyssnar på henne. Hijab är inte vilket klädesplagg som helst, inte heller en symbol för frihet.

Läs hela inlägget »