Blogginlägg

Fadimes tal - lektion 9 av 10

I hederskulturen “måste kvinnor förneka sitt liv för att kunna få leva”

Devin Rexvid analyserar Fadime Şahindals tal i riksdagen. Ett modigt och klokt tal, som gav oss många lärdomar då och för framtiden. Du kan läsa hela Fadimes tal på Aftonbladet, och lyssna på delar av talet i videon längst ner på denna sidan.

I hederskulturen “måste kvinnor förneka sitt liv för att kunna få leva”. Uttalandet kommer från den marockanska sociologen Fatima Mernissi. Hon menade att kvinnor i hederskulturen förväntas ge avkall på sina drömmar, sina livsprojekt och i någon mening sina liv för att kunna få existera för närstående män.

Hederskulturen utgår ifrån paternalism. Det vill säga att det är män som bestämmer kvinnors behov. Kvinnorna omyndigförklaras. Det är deras manliga beskyddares uppgift att avgöra vad som är rätt eller fel för kvinnorna i familjen och släkten. 

Mot denna bakgrund är det ingen självklarhet att, som Fadime säger i utdraget nedan, kvinnor ska kunna förena autonomi och familj. 

– Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig. 

I hederskulturen är familjen inte till för medlemmarna utan familjemedlemmarna är till för familjen. Familjens intressen är överordnade. 

Det är heller inte en självklarhet att alla myndighetspersoner som möter hedersvåldsutsatta ser och ger företräde åt de utsattas liv och frihet. 

Devin Rexvid, som gjort analysen av Fadimes tal, berättar: 

– Så sent som förra året var jag sakkunnig i ett ärende rörande en 13-årig flicka. Hon var utsatt för hedersvåld sedan 7 års ålder. Föräldrarna och storebror hade slagit, hotat och förnedrat henne. Socialsekreteraren beljög henne. Han käkade privatmiddag med flickans familj. Han, liksom en förhörsledare och senare domare i målet, var exalterade över att flickans familj hade egen villa, att fadern hade startat eget företag och att brodern gick en yrkesutbildning. Hennes liv, hennes integritet, frihet och drömmar fick stå tillbaka för familjens skull i myndighetspersonernas öga. Detta delvis utifrån en förvriden respekt för “andra kulturer”. 

Problemet med denna förbehållslösa respekt för “andra kulturer och religioner” är att den som idkar respekt glömmer bort att kulturer, religioner och sedvänjor i sig inte förtjänar någon respekt. De måste göra sig förtjänta av respekt. 

Om de förespråkar barnäktenskap, barnaga, kvinnoförtryck, homofobi, förbud mot yttrandefrihet, stympning av kroppsdelar eller andra kränkande handlingar så måste de motverkas och inte respekteras. Problemet är också att man verkar glömma att det inte är kulturer och religioner som har rättigheter, utan individer. 

Individens rättigheter är aldrig förhandlingsbara. 

Devin Rexvid Universitetslektor och forskare inom hedersrelaterat våld och förtryck vid Stockholms Universitet

Lyssna på Fadimes tal i riksdagen

Dela inlägget i dina sociala medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler blogginlägg