Pela- och Fadimeutmärkelsen 2021

2021 års Pela&Fadime-utmärkelse tilldelas Marléne Stenman, Mjölby, för att hon i sina roller som lärare och medmänniska under många år hjälpt unga människor som mot sin vilja bortförts från Sverige.

I sin motivering skriver Priskommittén: ”Marléne Stenmans modiga och ihärdiga agerande har inte bara räddat barn och ungdomar, så att de fått återvända till Sverige, utan också fått andra viktiga konsekvenser: dels har politiker och myndigheter uppmärksammats på hur hederskulturen drabbar och att mer måste göras för att stoppa den, dels har förövare kunnat lagföras och straffas. I sitt rakryggade och orädda engagemang har hon alltid haft den utsatta människans perspektiv, oavsett omgivningens reaktioner.”

Som stödperson inom Riksorganisationen GAPF har Marléne också betytt mycket för barn och kvinnor som utsatts för könsstympning, tvångsäktenskap och andra uttryck för hedersvåldet. Parallellt med de konkreta, livsavgörande insatserna för drabbade människor har hon också varit en viktig opinionsbildare. På sociala medier och som mycket aktiv goodwill-ambassadör för GAPF sprider hon dagligen kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck och sätter fokus på vad samhället behöver göra för att få bort det.

Utmärkelsen är instiftad för att uppmärksamma människor som går i spetsen i kampen mot hederskulturen. Deras insatser gör Sverige till ett bättre, friare och mer rättvist land. Marléne Stenman är en synnerligen värdig mottagare, säger Lars Leijonborg, ordförande i Priskommittén

Jag känner mig ödmjukt stolt över att, som representant för skolan få visa hur viktigt vårt demokratiuppdrag är. Jag ser utmärkelsen som ett erkännande, inte bara för mig själv utan också för de ungdomar som modigt berättar och synliggör den problematik som hedersförtrycket innebär. Jag önskar att alla samhällsmedborgare i allmänhet och skolpersonal i synnerhet bidrar till att förebygga och åtgärda de begränsningar som många idag lever med, säger Marléne Stenman.

Statyetten som tilldelas pristagaren är framtagen av Linda Röjås och Jonas Torstensson, Torstensson Art & Design.

För ytterligare information: Lars Leijonborg, ordförande i Kommittén för Pela och Fadime-utmärkelsen, 070-5895500
Hampus Gill, Kommunikatör, Riksorganisation GAPF, 072-2526486

Kommittén stödjer Riksorganisationen GAPFs verksamhet bland annat genom att utse Pela och Fadime-pristagare varje år.

Läs mer om Pela- och Fadimeutmärkelsen

Dela i sociala medier

Translate »