TILL DIG SOM UTSATT

I Sverige har alla rätten att själva välja hur de ska leva sina liv och vem de ska älska. Enligt lagen kan alltså inte din familj bestämma hur du ska tänka och vem du ska vara tillsammans med.

Enligt FN är det en mänsklig rättighet att få gifta sig med vem man vill. Du har alltid rätt att säga nej till giftermål om du inte vill gifta dig.

Att hota eller tvinga någon, till exempel med våld, att gifta sig är olagligt.

Även om du är under 18 år (omyndig) kan inte dina föräldrar eller vårdnadshavare bestämma hur du ska tänka eller känna.

Om du känner att du är bevakad och kontrollerad av dina föräldrar, om du inte får gå ut och umgås med vänner, eller bestämma över din egen sexualitet så kränker de dina rättigheter.

Om du känner dig utsatt och hotad ska du inte tveka att kontakta GAPF, så får du mer information om hur vi kan hjälpa dig.

GAPF motsätter sig hedersvåld och förtryck i alla dess former. Vare sig du behöver beskydd, stöd eller någon att prata med så kan vi på GAPF hjälpa dig.

  • Är du utsatt för påtryckningar om att gifta dig, fast du inte vill?
  • Känner du att din familj kontrollerar dig och att du inte har samma frihet som andra i din ålder?
  • Känner du dig hotad av människor i din närhet?
  • Känner du att din familj pressar dig till att göra saker du egentligen känner är fel?
  • Måste du dölja vem du älskar i rädsla för hur din familj ska reagera?

Då behöver du hjälp – tveka inte att kontakta oss snarast. Vi lyssnar på dig och kan hjälpa dig att komma till en passande lösning.

Vill du ha en stödperson?

Ibland kan det vara skönt att få prata och umgås med någon utomstående. Hör av dig om du är intresserad av att få kontakt med en av våra stödpersoner som kan ge stöd i tillvaron och finnas där för att lyssna.

Wega advokatbyrå svarar på dina juridiska frågor

GAPF har ett samarbete med WEGA Advokater som kan ge dig kostnadsfri juridisk rådgivning. Wega Advokater är en byrå bestående av kvinnliga advokater som med engagemang, erfarenhet och empati arbetar med brottmål. Samtliga advokater har gedigen kunskap i att företräda brottsoffer i komplexa mål och utsatta situationer, med specialistkompetens inom mål med hedersrelaterad karaktär.

Kontakta Wega Advokater här:
076 897 76 11
mia@wegaadvokater.se
wegaadvokater.se

Information till dig som är rädd för att bli bortgift

Om någon i din närhet är utsatt för hedersförtryck

Ditt stöd till den utsatta är oerhört viktigt. Oavsett om ni är släktingar, nära vänner eller bekanta kan ditt stöd vara avgörande.

Ta kontakt med oss om du vill veta hur du kan ge hjälp. Om du vill kan vi kontakta den utsatta direkt, skriv och berätta allt om situationen och ge oss säkra kontaktuppgifter.

Vi kan även hjälpa dig som förälder att föra en dialog med din dotter eller son kring dessa frågor, om han eller hon behöver prata om det.

Det kostar inget att komma till oss och vi har tystnadsplikt.

Kontakta oss

Telefon till kontoret (9-17) : 08-711 60 32
Mobil (Övrig tid, akuta fall) : 070-000 93 28
Mail: stodjour@gapf.se