Vill du bli stödperson?

Vill du dela med dig av din tid till någon som behöver den?

GAPF hjälper personer som på olika sätt är begränsade, förtryckta och/eller hotade i hederns namn och då av sin egen familj. Behovet av stöd och hjälp till hedersutsatta fortsätter att öka. För att kunna möta behovet behöver vi dig som vill vara med och göra skillnad – ansök till GAPF:s stödpersonsutbildning idag!

Vad gör en stödperson?

En stödperson stöttar de utsatta på olika sätt. Det kan handla om social samvaro såsom att fika, gå på bio, chatta med utsatta men framförallt bara ha ett lyssnande öra. Det förekommer även fall där det behövs mer praktiskt stöd, t.ex. att vara behjälplig i myndighetskontakter (socialtjänsten, polisen, migrationsverket, vården), närvara vid möten och följa med på GAPF:s årliga sommarläger för utsatta. 

Stödpersonen sätter själv upp ramarna och målet för stödet tillsammans med den utsatta i samråd med personalen på GAPF:s stödverksamhet. Tiden för ett uppdrag kan variera från några timmar i veckan till ett par gånger i månaden, beroende på den utsattas behov. 

Vad erbjuder vi dig?

GAPF:s digitala grundkurs ger en bild av stödverksamheten och vad rollen som stödperson innebär. Den fokuserar på utsattas behov av stöd, omfattar bland annat kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck samt brottsmål och brottsoffrens rättigheter. Utbildningens syfte är att ge dig som stödperson en bra grund kring utsattas situation och verktyg för samtal och bemötande. Utöver grundkursen erbjuder vi även nätverksträffar samt fortbildningsmöjligheter. Som stödperson blir du ett ovärderligt stöd där du kan göra skillnad för människor som är eller har varit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. 

Vi söker dig som

 • Har ett genuint intresse av att vilja stödja utsatta
 • Har en stabil livssituation
 • Har möjlighet att bemanna GAPF:s stödchatt minst en kväll per månad
 • Har möjlighet att ställa upp utan ekonomisk ersättning
 • Kan vara den stödsökande behjälplig i myndighetskontakter vid behov
 • Delar GAPF:s värdegrund
 • Är eller kan tänka dig att bli medlem i GAPF

Meriter

Vi kommer att utbilda dig som stödperson utifrån GAPF:s grundkurspaket. Självklart är utbildning inom området meriterande, likaså erfarenheter inom socialt arbete, juridik, kvinnojoursarbete eller kunskaper om mänskliga rättigheter samt hedersrelaterat våld och förtryck.

Övrigt

Du som söker ska vara myndig. GAPF arbetar ständigt med att kvalitetssäkra vårt arbete, därför är det viktigt att du som stödperson ska kunna visa ett utdrag ur belastningsregistret. Du ska följa GAPF:s riktlinjer om tystnadsplikt och rollen som stödperson. 

Utbildningen hålls två heldagar digitalt via Zoom och riktar sig till personer i hela Sverige

20-21 november 2021

Ansökan ska innehålla ett CV och personligt brev. I det personliga brevet ser vi gärna att du kortfattat svarar på följande frågor: 

 • Varför du vill engagera dig i GAPF / bli stödperson
 • Hur ditt tidsutrymme ser ut

   

Skicka din ansökan med ett CV och PB senast 24/10 till anmalan@gapf.se. Ange referens: Ansökan Stödperson. 

Obs! Ofullständiga ansökningar som inte innehåller CV och PB hanteras inte i rekryteringsprocessen. 

Ditt engagemang gör skillnad!

Om GAPF

Läs mer om vårt arbete, om vår värdegrund och om vår historia

"Att vara stödperson är det viktigaste och mest givande jag någonsin gjort"

Läs ett blogginlägg av en av våra stödpersoner

Bli medlem i GAPF