Det är nu dags att nominera årets kandidater till Pela- och Fadimeutmärkelsen för kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck. Du kan nominera en kandidat. Personen ska ha varit engagerad i frågan under en längre tid, även utanför betald arbetstid och ska ha påverkat hedersvåldsutsattas situation i Sverige – även om personen är bosatt i annat land.
1. Skicka ett mejl med namnet på den person (eller organisationen) som du vill nominera.
2. Ange en motivering för nomineringen, den kan vara kort eller lång.
3. Ange gärna kontaktuppgifter till den nominerade och din/er relation till personen.
4. Skicka nominering via e-post till utmarkelse@gapf.se senast den 30 oktober 2024.
Beslut om vinnaren fattas av Kommittén för Pela- och Fadimeutmärkelsen för kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck. Utmärkelsen delas ut under Fadimegalan den 19 januari 2025 på Berns salonger i Stockholm.
Pela och Fadime betalade det högsta pris man kan för ett liv i frihet. De levde båda med hederskulturen, vilket betyder att de som kvinnor förvägrades rätten till ett självständigt liv.
De som faller offer för hedersmord får aldrig ses som avskräckande exempel. Istället ska vi minnas dem som de kämpar de var: Människor som vågade stå upp för sin kärlek, som kämpade för sin frihet och som vägrade acceptera förtrycket.
Kampen mot hederskultur och för frihet fortsätter. Därför instiftas Pela- och Fadimeutmärkelsen för kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck. Utmärkelsen lyfter en enskild person och dennes gärning för människors rätt till frihet och självständigt liv.
Statyetten för utmärkelsen är framtagen av Linda Röjås Söderman och Jonas Torstensson. Den gråa kuben symboliserar det fängelse som hederskulturen är för många. Det svarta som utgör inre delen av kuben gestaltar den destruktiva hederskulturen. Det gyllene glasklotet står för den kraften som finns hos individer. Den symboliserar alla som så modigt bryter sig ut ur mörkret, som med styrka och övertygelse för kampen vidare.
Beslut fattas av Kommittén för Pela- och Fadimeutmärkelsen för kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Utmärkelsen delas ut under Fadimegalan under januari månad av Kommitténs ordförande för Pela- och Fadimeutmärkelsen eller en extern företrädare.
Kommittén stödjer Riksorganisationen GAPF:s verksamhet, bland annat genom att utse den årliga mottagaren av Pela- och Fadimeutmärkelsen.
Nyamko Sabuni f.d. partiledare för Liberalerna
Devin Rexvid Forskare
Lise Berg f.d. statssekreterare och f.d. generalsekreterare för Amnesty – Sverige
Ellis Wohlner Människorättsaktivist
Leif Erickson Fadimes advokat
Sara Mohammad grundare och ordförande för Riksorganisationen GAPF
2024 års Pela- och Fadimeutmärkelse tilldelas den välrenommerade professorn i socialantropologi vid Oslo Universitet, Unni Wikan.
Sedan 70-talet har Unni ett gediget internationellt fältarbete bakom sig, där hon har ställt grundläggande frågor efter Fadimes Sahindals död. Med erfarenhet i länder som Bhutan, Oman, Egypten, Indonesien, Yemen och runtom i Norden, har Unni Wikan oförtröttligt förklarat för de nordiska länderna att hederskultur är ett hinder för integration. Hon är också författare till flera böcker, däribland ”In Honor of Fadime”, ”Resonance” och ”Behind the Veil in Arabia”.
Dokumentärfilmaren Nahid Persson är 2023 års mottagare av Pela- och Fadimeutmärkelsen
Med filmen som verktyg har Nahid blivit en av de viktigaste opinionsbildarna mot hederskultur och förtryck. ”Prostitution bakom slöjan”, ”Fyra fruar och en man”, ”Drottningen och jag” och ”My stolen revolution” är några av de filmer i vilka hon har avslöjat förtryckets former och det religiösa hyckleriet.
Soleyman Ghasemiani tilldelas Pela- och Fadimeutmärkelsen år 2022. Soleyman var en av de första som skrev om hedersvåldet i Sverige. Sedan dess har han arbetat både ideellt och i rollen som socialarbetare för att stötta de som fallit offer för hedersnormer. De senaste åren vid Göteborgs Stads kompetenscentrum för hedersvåld och våld i nära relationer.
Marléne Stenman, lärare Mjölby, tilldelades Pela- och Fadimeutmärkelsen år 2021.
Maria Rashidi, ordförande i Kvinnors Rätt, tilldelades Pela- och Fadimeutmärkelsen år 2020.
Devin Rexvid, samhällsdebattör och forskare, tilldelades Pela- och Fadimeutmärkelsen år 2019.
Juno Blom, verksamhetsutvecklare för det nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland, tilldelades Pela- och Fadimeutmärkelsen år 2018.
Astrid Schlytter, docent i rättssociologi, tilldelades Pela- och Fadimeutmärkelsen år 2017.