Fadimedagarna 2023

Fadime-Sahindal-500x500

Årets viktigaste dagar

Fadimedagarna arrangeras årligen i samband med Fadimes årsdag. Det är GAPFs största opinionsbildande aktivitet där vi med stöd av organisationer, stiftelser, skolor, myndigheter och företag anordnar en rad olika aktiviteter runt om i landet. Fadimedagarna har varje år ett tema som arbetsgrupper och medverkande inkluderar i sina aktiviteter.

Fadimedagarna skapar stor uppmärksamhet över hela landet och vi ser varje år ett ökat intresse för organisationens arbete och ett ökat engagemang för hedersutsatta.

Vill din organisation/företag hedra modiga Fadimes minne med oss? Anmäl er som stödorganisation

Fadimegalan

Varje år arrangeras Fadimegalan för att hedra modiga Fadime Sahindal och hennes kamp för frihet och kärlek. I år möts vi på Berns Salonger i Stockholm söndagen den 15 januari

Galan belyser de områden som GAPF lyft under året, och innehåller bland annat tal från politiker, sångframträdanden, utdelning av Pela- och Fadimeutmärkelsen och presentation av våra goodwill-ambassadörer.

GAPF
Fadimes grav

Kransnedläggning vid Fadimes grav

Kransnedläggning och ljuständning vid Fadime Sahindals grav genomförs årligen på årsdagen den 21 januari i Uppsala. GAPF arrangerar ceremonin tillsammans med lokala politiker och talare. Arrangemanget bevakas varje år av lokala medier i Uppsala.

Pela- och Fadimeutmärkelsen

Under Fadimegalan utser kommittén för Pela- och Fadimeutmärkelsen årets vinnare. Det var hösten 2013 som styrelsen för Riksorganisationen GAPF beslutade att inrätta en organisatoriskt fristående kommitté för Pela- och Fadimeutmärkelsen. 

Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma personer som gör betydande insatser i arbetet mot hedersrelaterat våld.

Lokala aktiviteter

GAPF:s kontaktpersoner finns utspridda över hela Sverige. De arrangerar lokala aktiviteter i samband med Fadimedagarna. 

Vi erbjuder bland annat seminarier och föreläsningar som hjälper oss att sprida kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck. De kan arrangeras i samarbete med andra organisationer men alltid i GAPF:s namn och utifrån vår värdegrund.

Internationell konferens

Den internationella konferensen i riksdagens andra kammarsal arrangeras årligen och består av seminarier och föreläsningar med aktivister, journalister, forskare och politiker. Konferensen gästas varje år av internationella gäster och har ett eget specifikt tema.

Under 2023 hålls ingen internationell konferens. 

Stöd vårt arbete

Läs mer i våra verksamhetsberättelser