Fadimedagarna

Fadime Sahindal

Fadimedagarna arrangeras årligen i samband med Fadimes årsdag. Det är GAPFs största opinionsbildande aktivitet där vi med stöd av organisationer, stiftelser, skolor, myndigheter och företag anordnar en rad olika aktiviteter runt om i landet. Fadimedagarna har varje år ett tema som arbetsgrupper och medverkande inkluderar i sina aktiviteter. Fadimedagarna skapar stor uppmärksamhet över hela landet och vi ser varje år ett ökat intresse för organisationens arbete och ett ökat engagemang för hedersutsatta.

Fadimegalan

Varje år arrangeras Fadimegalan för att hedra modiga Fadime Sahindal och hennes kamp för frihet och kärlek. Galan har de senaste åren arrangerats på Berns i Stockholm och innehåller bland annat tal från politiker, sångframträdanden, utdelning av Pela- och Fadime utmärkelsen och presentation av goodwill-ambassadörer. Fadimedagarnas tema år 2021 var: Hedersvåldet lever. Myndigheter sviker.

GAPF

Nationella aktiviteter

GAPFs kontaktpersoner ute i landet arrangerar lokala aktiviteter i samband med Fadimedagarna. Det är ofta seminarier och föreläsningar som hjälper oss sprida kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck. De kan arrangeras i samarbete med andra organisationer men alltid i GAPFs namn och utifrån vår värdegrund

Kransnedläggning vid Fadimes grav

Kransnedläggning och ljuständning vid Fadime Sahindals grav genomförs årligen på årsdagen den 21 januari i Uppsala. GAPF arrangerar ceremonin tillsammans med lokala politiker och talare. Arrangemanget bevakas varje år av lokala medier i Uppsala.

Fadimes grav

Internationell konferens

Den internationella konferensen i riksdagens andra kammarsal arrangeras årligen och består av seminarier och föreläsningar med aktivister, journalister, forskare och politiker. Konferensen gästas varje år av internationella gäster och har ett eget specifikt tema.

Pela- och Fadimeutmärkelsen

Styrelsen för Riksorganisationen GAPF beslutade hösten 2013 att inrätta en kommitté för Pela- och Fadimeutmärkelsen. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma personer som gör betydande insatser i arbetet mot hedersrelaterat våld. Kommittén är organisatoriskt fristående från GAPF och ansvarar för utdelningen vid Fadimegalan. 

Stöd vårt arbete

Läs mer i våra verksamhetsberättelser