Fadimedagarna 2022

Fadime-Sahindal-500x500

20 års minne av Fadime

Fadimedagarna arrangeras varje år i samband med Fadimes årsdag den 21 januari. Nu har det gått 20 år sedan hedersmordet på Fadime Sahindal. Mycket har förändrats, men vi kan göra så mycket mer.

Söndagen den 23 januari klockan 18 direktsänder vi Fadimegalan via Facebook och YouTube.

Fadimegalan 2022

Varje år arrangeras Fadimegalan för att hedra modiga Fadime Sahindal och hennes kamp för frihet och kärlek. Galan har de senaste åren arrangerats på Berns i Stockholm. I år direktsänder vi galan digitalt. 

Galan belyser de områden som GAPF lyft under året, och innehåller bland annat tal från politiker, sångframträdanden, utdelning av Pela- och Fadimeutmärkelsen och presentation av våra goodwill-ambassadörer. 

GAPF
Fadimes grav

Kransnedläggning vid Fadimes grav

Kransnedläggning och ljuständning vid Fadime Sahindals grav genomförs årligen på årsdagen den 21 januari i Uppsala. GAPF arrangerar ceremonin tillsammans med lokala politiker och talare. Arrangemanget bevakas varje år av lokala medier i Uppsala.

Vi direktsänder i år kransnedläggningen på Facebook för dig som inte kan vara med på plats. Anmäl dig till evenemanget för att följa med digitalt.

Pela- och Fadimeutmärkelsen

Under Fadimegalan utser kommittén för Pela- och Fadimeutmärkelsen årets vinnare. Det var hösten 2013 som styrelsen för Riksorganisationen GAPF beslutade att inrätta en organisatoriskt fristående kommitté för Pela- och Fadimeutmärkelsen. 

Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma personer som gör betydande insatser i arbetet mot hedersrelaterat våld.

Lokala aktiviteter

GAPF:s kontaktpersoner finns utspridda över hela Sverige. De arrangerar lokala aktiviteter i samband med Fadimedagarna. Vi erbjuder bland annat seminarier och föreläsningar som hjälper oss att sprida kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck.

  • 20 januari kl. 13: Digital föreläsning med Brottsofferjouren Sverige

    Anmäl dig här 

  • 20 januari kl. 18: Digital föreläsning om Barnuppfostran i hederskontext med Soleyman Ghasemiani, mottagare av Pela- och Fadimeutmärkelsen 2022. 

Internationell konferens

Den internationella konferensen i riksdagens andra kammarsal arrangeras årligen och består av seminarier och föreläsningar med aktivister, journalister, forskare och politiker. Konferensen gästas varje år av internationella gäster och har ett eget specifikt tema.

År 2022 hålls ingen internationell konferens på grund av rådande restriktioner.

Stöd vårt arbete

Läs mer i våra verksamhetsberättelser