Kontakta stödjouren

GAPFs stödjour - alltid öppen

Ring till stödjouren – dygnet runt

Om du är utsatt, yrkesverksam eller om någon i din närhet är utsatt kan du alltid ringa till GAPFs stödjour för råd, stöd och hjälp. Vi har vana av att möta personer som begränsas av hedersnormer. Stödjouren är öppen dygnet runt – alla dagar i veckan – året runt. Det är kostnadsfritt att ringa till oss, du kan vara anonym och vi har tystnadsplikt.

Ring till stödjouren: 070 000 93 28

Tveka inte att kontakta oss!
Vid akut hot – ring Polisen på nummer 112

Ibland är det lättare att skriva än att prata

I vår mejljour kan du som är utsatt, yrkesverksam eller bekant med någon som är utsatt få råd, stöd och hjälp. Vi har tystnadsplikt och svarar på ditt mejl inom 24 timmar. Du kan vara helt anonym när du kontaktar oss.
Mejla till stödjouren: stodjour@gapf.se

Tveka inte att skriva till oss!

Wega advokatbyrå svarar på dina juridiska frågor

GAPF har ett samarbete med WEGA Advokater som kan ge dig kostnadsfri juridisk rådgivning. Wega Advokater är en byrå bestående av kvinnliga advokater som med engagemang, erfarenhet och empati arbetar med brottmål. Samtliga advokater har gedigen kunskap i att företräda brottsoffer i komplexa mål och utsatta situationer – med specialistkompetens inom mål med hedersrelaterad karaktär.

Kontakta Wega Advokater:
076 897 76 11
mia@wegaadvokater.se
wegaadvokater.se

Ibland kan det vara skönt att få prata och umgås med någon utomstående. Hör av dig om du är intresserad av att få kontakt med en av våra stödpersoner som kan ge stöd i tillvaron och finnas där för att lyssna.

070 000 93 28
stodjour@gapf.se

I Sverige ska alla flickor och pojkar, kvinnor och män ha samma rättigheter och möjligheter att bestämma över och påverka sina egna liv.

Vi vet att det inte är så idag. Vi vet att det finns barn och unga som inte får vara med på alla skollektioner, välja vilka kläder de vill ha på sig, umgås med vänner som de väljer, älska den de vill, ha pojkvän eller flickvän, får bestämma över sin egen kropp och sexualitet och som måste gifta sig med någon som familjen väljer eller godkänner.

Till dig vill vi säga: Du har rätt att bestämma över ditt eget liv, älska vem du vill, bestämma över din egen kropp och dina drömmar. Vi vill att du ska veta att mänskliga rättigheter och barns rättigheter också är DINA rättigheter.

Ingen får kränka dig, hota dig, slå dig eller tvinga dig att göra något du inte vill göra. Det finns hjälp att få och samhället har ett stort ansvar i att hjälpa, stötta och skydda dig oavsett vem du är och var i landet du bor.

Källa: www.hedersfortryck.se

Ditt stöd till den utsatta är oerhört viktigt.

Oavsett om ni är släktingar, nära vänner eller bekanta kan ditt stöd vara avgörande.

Ta kontakt med oss om du vill veta hur du kan ge hjälp. Om du vill kan vi kontakta den utsatta direkt. Ring eller skriv till oss och berätta allt om situationen och ge oss säkra kontaktuppgifter.

Vi kan även hjälpa dig som förälder att föra en dialog med din dotter eller son kring dessa frågor, om han eller hon behöver prata om det.

Chatten är öppen måndagar och onsdagar. Klockan 19 – 21.

GAPFs stödchatt är till för dig som är utsatt, yrkesverksam eller är bekant med någon som är utsatt. I vår chatt kan du skriva till oss om hedersrelaterat våld och förtryck, könsstympning, tvångsäktenskap, begränsningar och kärlek.

Chatta med oss

Vad är hedersvåld & förtryck?

Hederskultur uppstår från värdesystem, religiösa eller kulturella, som främjar kyskhet, oskuld och en reaktionär syn på sexualitet och kvinnokroppen. Dessa värdesystem har idén att män är ansvariga för och överlägsna kvinnor i familjen. Därmed bär de ansvar för kvinnors kyskhet och måste ha kontroll över deras sexualitet. Det ansvaret kopplas också till mäns och familjens heder och när männen i familjen misslyckas med ansvaret förlorar man den och något måste göras för att återupprätta familjens heder…..

Riksorganisationen GAPF

Postadress:
111 52, Stockholm

Besöksadress:
Vattugatan 5, Stockholm

Kansliet:
08 711 60 32
Mån – fre, 08 – 17

Stödjouren:
070 000 93 28
Dygnet runt – alla dagar i veckan

Swish: 123 900 62 71

Plusgiro: 900627-1

Varje måndag och onsdag, kl 19 – 21, är vår stödchatt bemannad av utbildade stödpersoner.

I vår chatt kan du skriva till oss om hedersrelaterat våld och förtryck, könsstympning, tvångsäktenskap, begränsningar och kärlek.

Tveka inte att skriva till oss – du kan vara helt anonym, ingen fråga är för liten eller stor och vi lyssnar gärna!