Ring stödjouren på 070 000 93 28 eller maila stodjour@gapf.se.
Du kan också chatta med oss direkt på hemsidan. Chatten är öppen måndagar och onsdagar klockan 19:00-21:00, samt tisdag och torsdagar klockan 11:00-13:00.
Ring till stödjouren – dygnet runt
Om du är utsatt, yrkesverksam eller om någon i din närhet är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck kan du alltid ringa till GAPFs stödjour för råd, stöd och hjälp. Vi har vana av att möta personer som begränsas av hedersnormer. Stödjouren är öppen dygnet runt – alla dagar i veckan – året runt. Det är kostnadsfritt att ringa till oss, du kan vara anonym och vi har tystnadsplikt.
Ring till stödjouren: 070 000 93 28
Tveka inte att kontakta oss!
Vid akut hot – ring Polisen på nummer 112
Ibland är det lättare att skriva än att prata
I vår mejljour kan du som är utsatt, yrkesverksam eller bekant med någon som är utsatt få råd, stöd och hjälp. Vi har tystnadsplikt och svarar på ditt mejl inom 24 timmar. Du kan vara helt anonym när du kontaktar oss.
Mejla till stödjouren: stodjour@gapf.se
Tveka inte att skriva till oss!
GAPF:s stödchatt är till för dig som är utsatt, yrkesverksam eller är bekant med någon som är utsatt. I vår chatt kan du skriva till oss om hedersrelaterat våld och förtryck, könsstympning, tvångsäktenskap, begränsningar och kärlek.
I Sverige ska alla flickor och pojkar, kvinnor och män ha samma rättigheter och möjligheter att bestämma över och påverka sina egna liv.
Vi vet att det inte är så idag. Vi vet att det finns barn och unga som inte får vara med på alla skollektioner, välja vilka kläder de vill ha på sig, umgås med vänner som de väljer, älska den de vill, ha pojkvän eller flickvän, får bestämma över sin egen kropp och sexualitet och som måste gifta sig med någon som familjen väljer eller godkänner.
Till dig vill vi säga: Du har rätt att bestämma över ditt eget liv, älska vem du vill, bestämma över din egen kropp och dina drömmar. Vi vill att du ska veta att mänskliga rättigheter och barns rättigheter också är DINA rättigheter.
Ingen får kränka dig, hota dig, slå dig eller tvinga dig att göra något du inte vill göra. Det finns hjälp att få och samhället har ett stort ansvar i att hjälpa, stötta och skydda dig oavsett vem du är och var i landet du bor.
Källa: www.hedersfortryck.se
Ibland kan det vara skönt att få prata och umgås med någon utomstående. Hör av dig om du är intresserad av att få kontakt med en av våra stödpersoner som kan ge stöd i tillvaron och finnas där för att lyssna.
Ditt stöd till den utsatta är oerhört viktigt.
Oavsett om du är anhörig, nära vän eller yrkesverksam inom skola eller omsorg kan ditt stöd vara avgörande.
Ta kontakt med oss om du vill veta hur du kan ge hjälp. Om du vill kan vi kontakta den utsatta direkt. Ring eller skriv till oss och berätta allt om situationen och ge oss säkra kontaktuppgifter.
Vi kan även hjälpa dig som förälder att föra en dialog med din dotter eller son kring dessa frågor, om han eller hon behöver prata om det.
GAPF har tagit fram informationsmaterial som är riktat till utsatta som du kan använda som stöd. Klicka här för att se och ladda ner informationsmaterialet.
Hederskultur uppstår från värdesystem, religiösa eller kulturella, som främjar kyskhet, oskuld och en reaktionär syn på sexualitet och kvinnokroppen. Dessa värdesystem har idén att män är ansvariga för och överlägsna kvinnor i familjen.