Blogginlägg

2024 års Pela- och Fadimeutmärkelse går till Unni Wikan – professor i socialantropologi

2024 års Pela- och Fadimeutmärkelse tilldelas den välrenommerade professorn i socialantropologi vid Oslo Universitet, Unni Wikan. Sedan 70-talet har hon ett gediget internationellt fältarbete bakom sig, där hon har ställt grundläggande frågor efter Fadimes Sahindals död. Vad får en far att ta livet av sin dotter? Vad får en mor att vittna för sin man som har mördat deras gemensamma dotter?

– I en tid när svenska politiker och debattörer ropade att det är brist på jobb, brist på utbildning och språkkunskaper som orsakar hedersmord, slog hon ner som ett lexikon. Metodiskt och pedagogiskt förklarade hon bevekelsegrunderna bakom närstående mäns beslut att förtrycka eller ta livet av kvinnliga släktingar, säger Nyamko Sabuni, ordförande i kommittén för Pela- och Fadimeutmärkelsen, om årets pristagare.

Med erfarenhet i länder som Bhutan, Oman, Egypten, Indonesien, Yemen och runtom i Norden, har Unni Wikan oförtröttligt förklarat för de nordiska länderna att hederskultur är ett hinder för integration. Hon är också författare till flera böcker, däribland ”In Honor of Fadime”, ”Resonance” och ”Behind the Veil in Arabia”.

Ny forskning stödjer hennes analys av hederskulturen, där hon under många år fungerat som en kulturell översättare mellan hederskulturen och de nordiska länderna. Med ett hjärta som klappar för de utsatta, har Unni Wikans penna fått oss att förstå, utan att acceptera, hur en far kan skjuta sin dotter i huvudet på nära håll. Hennes utomordentliga gestaltning av hederskulturens kärna har fått stor betydelse för den svenska debatten om hedersvåld.

– Jag är överväldigad och djupt tacksam över att få ta emot Pela- och Fadimeutmärkelsen 2024. Det är en stor ära att mitt arbete med att sprida kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck uppmärksammas på detta sätt, säger Unni Wikan.

Pela och Fadimeutmärkelsen är instiftat för att uppmärksamma människor och organisationer som går i spetsen för kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck. Priset delas ut av utmärkelsekommitténs ordförande Nyamko Sabuni den 14 januari under Fadimegalan i Stockholm. 

Dela inlägget i dina sociala medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler blogginlägg