Regeringen har under många år, på olika sätt, arbetat för att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) och flera kartläggningar har gjorts av förekomsten i Sverige. Studier visar på att en betydande del av befolkningen är utsatta för HRV, vilket medför att det är viktigt att sjukvården har beredskap att möta dessa patienter, dels för att kunna ge en god och jämlik vård, dels för att inte utsätta patienter för risker som går att undvika. Behovet av utökad kunskap inom detta område är uppenbart. Som ett led i det arbetet erbjuder GAPF denna utbildning om HRV till vårdpersonal.
Utbildningen riktar sig till dig som arbetar inom till exempel Elevhälsa, Vårdcentral, Ungdomsmottagning, Akuten, BVC, Kvinnoklinik, Psykiatri eller BUP.
Jasmine 25 år, växte upp i Sverige. I hennes familj och släkt fanns stark hederskultur. Hon utsattes för hedersrelaterat våld och förtryck i form av psykiskt och fysiskt våld av familjen under hela sin uppväxt. Som 16-åring blev hon utsatt för tvångsgifte. I filmen berättar hon delar av hur hennes liv har varit.
Vad är HRV? Vad är vårdens ansvar? Varför är det viktigt att vården identifierar utsatta för HRV?
Hur kan du förstå att någon är utsatt för HRV? Vilka frågor ska du ställa till patienten? Vilka lagar bör du känna till? Vad bör du tänka på vid patientmötet?
Hur kan du hjälpa den som är utsatt för HRV? När kan och måste du polisanmäla? Vart hänvisar du patienten?
Varför är patientsäkerheten extra viktig när en patient är utsatt för HRV? Hur ska du journalföra utan att patienten utsätts för ökat hot och våld?