Barn som är eller riskerar att bli bortförda utomlands
Hundratals barn och unga utsätts för, riskerar eller hotas med hedersrelaterade bortföranden – när barn förs utomlands mot sin vilja.
GAPF är en demokratisk, sekulär och partipolitiskt obunden organisation. Vår utsatta målgrupp plågas av normer och värderingar som är patriarkala, traditionella och antidemokratiska, som förstärks av religionens intrång i både det privata och offentliga livet. Vi ser ett sekulärt perspektiv som en garant för att alla ska behandlas lika i det offentliga rummet.
Hundratals barn och unga utsätts för, riskerar eller hotas med hedersrelaterade bort- föranden.1Ds 2022:9 Ett utvidgat utreseförbud för barn, s. 183. Mörkertalet är dock större, då Sverige inte för någon nationell statistik över antalet bortförda personer. Under 2023 har GAPF:s stödverksamhet noterat en markant ökning av antalet bortförda personer som sökt stöd och hjälp av GAPF. Totalt rör det sig om 47 personer under året. Många av dessa barn är strandsatta i föräldrars eller släktingars hemländer och saknar möjlighet att ta sig tillbaka till Sverige. Det handlar om barn och unga som förts utomlands i syfte att bland annat undkomma myndigheters inblandning i familjen, giftas bort, könsstympas, utsättas för omvändelseförsök eller uppfostringsresor för att få en ”traditionell” uppfostran enligt föräldrarnas kultur eller religion.
Sedan den 1 juli 2020 finns det möjlighet att fatta beslut om utreseförbud i de fall det finns en påtaglig risk för att ett barn förs utomlands eller lämnar Sverige i syfte att utsättas för barnäktenskap eller könsstympning. Ett meddelat utreseförbud innebär att barnet inte får lämna Sverige samt möjliggör ett beslagtagande av barnets pass samt återkallelse av passansökan. Det är dock endast vid risk för barnäktenskap eller könsstympning som ett utreseförbud kan aktualiseras. Andra hedersrelaterade bortföranden faller således utanför bestämmelsens tillämpningsområde.2Se 31 a § LVU samt prop. 2019/20:131 Ökat skydd mot hedersrelaterat våld och förtryck, s. 64 ff.
Utreseförbudet fungerar dock som ett av flera viktiga rättsliga verktyg för att motverka hedersrelaterade bortföranden. Andra stöd- och skyddsinsatser med stöd av socialtjänst- lagen (2001:453) och LVU är också nödvändiga för att ge barn ett adekvat skydd. GAPF:s erfarenheter är dock att socialtjänsten inte alltid ger adekvata stöd- och skyddsinsatser. Detta bekräftas även myndighetsrapporter, bland annat från Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH) och Jämställdhetsmyndigheten, som konstaterar att socialtjänsten brister i sina risk- och skyddsbedömningar.3Jämställdhetsmyndigheten (2022), Rapport 2022:25 Bortförda barn och unga, s. 5 f.
Av NCH:s årsrapport för verksamheten 2021 framgår att majoriteten av de barn och unga som förts ut ur landet i hedersrelaterade syften redan var aktuella hos socialtjänsten före bortförandena. Dessa barn har således inte fått det skydd som de har haft rätt till och behov av. I flertalet fall har socialtjänstens utredningar avslutats utan beslut om insats trots att behov av stöd identifierats, eller att den insats som beviljats inte är anpassad efter barnets behov.4Länsstyrelsen Östergötland (2022), Rapport 2022:6 Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck – verksamheten 2021, s. 30 f. I andra fall har barnet inledningsvis fått skydd genom en LVU- eller SoL-placering, men i samband med att placeringen avslutats har barnet förts utomlands. Att en placering avslutas utgör en av de vanligaste utlösande faktorerna för bortförande. Att kommuner saknar tillräckliga rutiner och riktlinjer, resurser samt kompetens för att hantera dessa ärenden konstateras även av Jämställdhetsmyndigheten.
Det är särskilt viktigt att vidta åtgärder för att förhindra själva bortförandet av de unga, eftersom svenska myndigheter har begränsade möjligheter att hjälpa bortförda barn och unga tillbaka till Sverige. Samtidigt måste även arbetet med att hjälpa bortförda personer hem stärkas.
Denna underrättelseskyldighet måste även utvidgas till att omfatta regioner vars verksamheter, såsom barnavårdscentraler och barntandvården, många gånger är de som först får kännedom om bortförda barn.
Inför ett stödpaket för hedersutsatta barn, unga och vuxna som återvänder till Sverige efter ett bortförande. När bortförda personer återvänder till Sverige är de i stort behov av långsiktigt skydd och stöd. Idag råder stora brister i stödet till bortförda personer. Detta stöd brister även när den utsatta återvänder till Sverige, inte minst gällande det långsiktiga stödet – vilket bland annat Jämställdhetsmyndigheten påtalar.8Jämställdhetsmyndigheten (2022), Rapport 2022:25 Bortförda barn och unga, s. 53.
Ring stödjouren på 070–000 93 28 eller maila stodjour@gapf.se.
Du kan också chatta med oss direkt på hemsidan. Chatten är öppen måndagar och onsdagar klockan 19:00-21:00, samt tisdag och torsdagar klockan 11:00-13:00.
Hundratals barn och unga utsätts för, riskerar eller hotas med hedersrelaterade bortföranden – när barn förs utomlands mot sin vilja.
GAPF ser positivt på de kompletterande förslagen och tillstyrker utredningens bedömning om behov av ändringar i nuvarande kontaktförbudslag.
Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (nedan GAPF) tackar för möjligheten att yttra sig
över slutbetänkandet Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41).