Chatta med GAPF

Välkommen till GAPF:s stödchatt

Chattens öppettider

Från den 22 juli till den 2 september är stödchatten stängd. 

Du kan alltid kontakta vår stödjour via mejl och telefon. Vår jourtelefon är öppen dygnet runt - alla dagar i veckan.

Om stödchatten

GAPF:s stödchatt är till för dig som är utsatt, yrkesverksam eller är bekant med någon som är utsatt. I vår chatt kan du skriva till oss om hedersrelaterat våld och förtryck, könsstympning, tvångsäktenskap, begränsningar och kärlek. Det kan handla om att du till exempel inte får ha pojkvän/flickvän, är orolig att giftas bort med någon som familjen har valt åt dig, tvingas bära hijab fast du inte vill eller att du tvingas kontrollera din syster fast du inte vill. Chatten öppen även för dig som möter personer som är eller riskerar att utsättas för hedersvåld och som behöver tips och råd om hur du ska agera och stötta den utsatte.

Vilka svarar i chatten?

Vi som svarar i chatten är utbildade volontärer som finns här för att stötta och lyssna på dig. Alla volontärer har gått GAPF:s stödpersonsutbildning och erhåller kontinuerlig fortbildning och handledning av GAPF. Du kan vara helt anonym när du chattar med oss och vi har tystnadsplikt, vilket innebär att det du skriver till oss stannar hos oss. Chatten öppen även för dig som möter personer som är eller riskerar att utsättas för hedersvåld och som behöver tips och råd om hur du ska agera och stötta den utsatte.

Vad kan jag få för stöd?

I chatten kan du prata om din situation och få tips och råd om vart du kan vända dig om du, eller en anhörig/bekant, är utsatt för hedersvåld. Du kan även få hjälp med kontaktuppgifter till myndigheter som arbetar för att hjälpa individer utsatta för hedersvåld. Vi kan även hjälpa dig att komma i kontakt med socialtjänsten, socialjouren eller polisen om du är i akut behov av skydd och stöd.

Så ser du när chatten är öppen

Bilden nedan visar när chatten är öppen, längst ned till höger lyser det grönt med texten ”Chatta med oss”. För att starta ett chattsamtal trycker du på den gröna texten ”CHATTA MED OSS”. Du kommer sedan till sidan som visas på bilden nedan, klicka då på ”STARTA CHATT” när du har valt ”STARTA CHATT” öppnas ett nytt chattfönster, se bild 2. På denna sida ombeds du att svara på några korta frågor, dessa frågor är obligatoriska och måste besvaras för att kunna starta en chattkonversation.
När chattknappen lyser grönt kan du starta chatten

Bild 1: Starta chatten

Fyll i formuläret för att starta chatten

Bild 2: Svara på frågorna för att komma igång

Under tiden du chattar

När du väl har påbörjat ett samtal med oss försvinner GAPF:s hemsida och i stället öppnas ett chattfönster. Om du snabbt behöver lämna chatten under tiden du chattar så klickar du på den rosa knappen ”LÄMNA SIDAN”. Denna knapp hittar du längst upp till vänster i chattfönstret. Knappen har samma funktion som en Panikknapp, genom att klicka på denna knapp kan du snabbt lämna sidan om du behöver det. Om du väljer att lämna chatten så försvinner chattkonversationen helt. Om du på nytt vill chatta med oss samma kväll behöver du därför återberätta om din situation från början, eftersom den tidigare chatten inte sparas ned.

Avsluta chatt

När du vill avsluta en chatt gör du detta enklast genom att välja knappen ”Lämna sida” då försvinner chatten helt och du omdirigeras till Google.

Du kan alltid kontakta vår stödjour via mejl och telefon. Vår jourtelefon är öppen dygnet runt - alla dagar i veckan.