Blogginlägg

Jasmines berättelse ut ur hedersförtrycket

Lyssna på Jasmine* som i ett videoklipp berättar hur hon ifrågasatte varför hennes bröder fick göra saker som inte hon fick göra men eftersom hennes vänner hade det likadant förstod hon inte vad det var hon var utsatt för.
 
I skolan fick hon lära sig att alla barn har rätt till rena kläder och mat på bordet men ingen lyckades förmedla att hon hade egna grundläggande rättigheter. Jasmine blev tidigt bortgift med en man hon inte kände. I äktenskapet blev hon våldtagen och slagen och först som vuxen när hon hade lämnat sin man fick hon kunskap om hedersproblematik och förstod vad det var hon hade varit utsatt för under hela sitt liv. Jasmine hade önskat få information i skolan om sina rättigheter men ingen i skolan hjälpte henne förstå vad hon gick igenom, ingen satte ord på det och ingen sa att det var fel.
 
”Jag önskar att jag hade fått mer kött på benen från skolan, från folk runtomkring mig, att det här är vad du har rätt till, det här är dina grundläggande rättigheter, att vuxna runt omkring mig hade kunnat vara lite mer observanta, ifrågasatt och kanske ställt lite frågor som fått mig att öppna upp mig och sedan talat om vilka rättigheter jag har som utländsk tjej utsatt för hedersproblematik, inte bara att alla barn har lika rätt till att få rena kläder och mat på bordet. Jag hade velat ha mer information om vad det var jag gick igenom, någon som satte ord på det. Någon som talade om för mig att det här är fel.”
 
* Jasmine heter egentligen något annat
Facebook
Twitter
LinkedIn

Stöd vårt arbete

Fler blogginlägg