Styrelsen

Sara Mohammad

Ordförande och verksamhetsledare GAPF

Sara Mohammad grundade Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime 2001. Hon kom till Sverige som politisk flykting 1993 och har själv blivit utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck under uppväxten i södra Kurdistan.

Vice ordförande Michael Cocke

Michael Cocke

Vice ordförande och teaterregissör

Under arbetet med föreställningarna Elektras systrar, Elektras bröder, Elektra Show och Kärleken är fri!? träffade jag många ungdomar som berättade om sin utsatta situation. Deras utsatthet drabbade mig hårt. Därför engagerade jag mig i GAPF som kompromisslöst arbetar för alla ungdomars rätt att få välja sin framtid och vem de vill leva med.

Juno Blom

Styrelseledamot och riksdagsledamot

Ulla Gustavsson

Styrelseledamot och rådman, tidigare ordförande för Svenska simförbundet

När barn tillåts fara illa och förtryckas, med religionen som täckmantel, går det inte att blunda och vara tyst. Respekten för jämställdheten måste gälla alla som lever i Sverige, utan undantag.

Hanna Dolck

Hanna Dolck

Styrelseledamot och utvecklingsledare, ansvarar för hedersarbetet i Landskrona

Jag har arbetat med hedersrelaterade frågor i Landskrona i mer än 20 år. Därför känns det väldigt stimulerande att få vara en del av GAPF som arbetar med frågan på nationell nivå.

Unn Harsem

Regionråd i Region Uppsala

Jag känner väldigt starkt att alla människor ska ha rätt till självständighet, frihet och respekt. Det är oerhört provocerande att se hur människor i Sverige och världen idag tvingas underkasta sig destruktiva, kollektivistiska hedersnormer. Jag vill på något vis bidra till att kvinnor och barn ska få bättre möjligheter att förverkliga sina egna drömmar och leva sina liv fria från våld och kontroll.

Moa Darabi

Styrelseledamot och fastighetschef på Nobina

Jag engagerar mig i GAPF för det är en viktig fråga som ligger mig väldigt varmt om hjärtat då jag själv har kurdiskt påbrå och kan de bakomliggande mekanismerna. Jag vill ha en framtid där vi har ett jämställt samhälle fritt från hedersrelaterat våld och förtryck. För att det ska ske behöver vi belysa, påverka och förändra, vilket GAPF gör på ett föredömligt sätt.

Lena Adelsohn Liljeroth

Lena Adelsohn Liljeroth

Styrelseledamot och journalist, tidigare kulturminister

Människan är född fri, kvinna såväl som man. I Sverige – ett land vi betraktar som fritt och demokratiskt – lever tiotusentals flickor och även pojkar under förtryck. GAPF kämpar för deras rätt till frihet och värdighet.

Porträttbild av Alexander Karlsson, kassör

Alexander Karlsson

Kassör, styrelseledamot och entreprenör

Jag valde att engagera mig i GAPF för att jag insåg hur utbrett problemet med hederskultur är i vårt samhälle. Just att det är ett problem som ofta relativiseras gjorde att jag började brinna än mer för det och jag gillade direkt energin jag såg i GAPF.