Sekulärt och neutralt perspektiv är en förutsättning för jämlikhet
GAPF föreslår att regeringen tillsätter en Hedersombudsman med nationellt samordningsansvar för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv. Utifrån det målet har Riksdagen och regeringen tagit fram sex delmål för att uppnå jämställdhet, varav det sjätte delmålet stadgar följande:
Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma
rätt och möjlighet till kroppslig integritet.
Detta mål har varit viktigt och nödvändigt för att adressera frågor kring våld mot kvinnor. Samtidigt har det inte varit tillräckligt för att effektivt bekämpa HRV som är en komplex problematik, vilket kräver specifika och
målinriktade åtgärder.
Hedersrelaterat våld och förtryck skiljer sig på flera sätt från mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation. HRV involverar ofta flera gärningsmän, där både män och kvinnor kan vara förövare eller stödja våldet. Ytterligare en avgörande skillnad är att det är den egna familjen som är förövarna, inte bara föräldrar och syskon, utan också stora delar av släkten. Detta avviker från problematiken med våld i nära relationer som oftast utövas av enskilda män mot kvinnor, vars familj och bekanta inte stöttar de våldsbrott som begås. Genom att införa ett separat delmål mot HRV kan samhället rikta insatser mot den specifika problematiken med HRV och därmed skapa en mer adekvat och anpassad strategi för att bekämpa och förebygga HRV.
En annan väsentlig skillnad mellan HRV och våld i nära relation, inklusive mäns våld mot kvinnor, är det specifika syftet bakom HRV: Dessa brott begås i syfte att bevara och upprätthålla total kontroll över flickor och kvinnors sexualitet till följd av de centrala kraven på oskuld och kyskhet inom hedersmiljön. Dessa motiv kräver särskild uppmärksamhet. Insatser är nödvändiga för att utmana och förändra de normer och värderingar som ligger till grund för hedersproblematiken. Genom ett specifikt delmål kan samhället tackla de särskilda utmaningar som HRV innebär för att skapa särskilda utbildningsprogram, rutiner och handlingsplaner till myndigheter, regioner och kommuner som ansvarar för stöd och hjälp till hedersutsatta.
Idag saknar många svenska kommuner tydliga handlingsplaner och rutiner för att förebygga och motverka HRV. Dessutom råder fortfarande stor okunskap om vad hedersrelaterat våld och förtryck innebär och hur det påverkar den utsatta individen.
Trots det sedan flera år existerande sjätte jämställdhetspolitiska delmålet och alla lagändringar, ökar hedersvåldet i samhället. Göteborgs stads uppföljningskartläggning 2023 visar att antalet elever som lever med hedersnormer har fördubblats jämfört med storstadskartläggningen 2018. Detta visar att Sverige behöver ett mycket tydligare fokus på hedersvåld och ett separat delmål för att stoppa hedersvåldet och hedersförtrycket.
Genom att tydligt markera skillnaderna gentemot det befintliga delmålet om ”mäns våld mot kvinnor” kan vi skapa en mer målinriktad och effektiv strategi för att bekämpa HRV. Det kommer även innebära tydligare krav på staten, regioner och kommuner att aktivt arbeta för att uppnå målet, samt följa upp det arbete som görs.
Ring stödjouren på 070–000 93 28 eller maila stodjour@gapf.se.
Du kan också chatta med oss direkt på hemsidan. Chatten är öppen måndagar och onsdagar klockan 19:00-21:00, samt tisdag och torsdagar klockan 11:00-13:00.
GAPF föreslår att regeringen tillsätter en Hedersombudsman med nationellt samordningsansvar för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
GAPF föreslår att regeringen tillsätter en Hedersombudsman med nationellt samordningsansvar för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Föräldraalienation innebär att en förälder medvetet eller omedvetet försöker främmandegöra den andra föräldern för barnet. En sådan situation skapar flera problem i en hederskontext, som till exempel vid en skilsmässa.