Blogginlägg

Foto på kvinnas händer, hon talar vid ett podium med mikrofoner.

Regeringen borde tillsätta en Hedersombudsman

Hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) är ett utbrett samhällsproblem som kräver krafttag. Trots årtionden av arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, där miljonbelopp lagts på olika myndighetsuppdrag, har hedersvåldet ökat i Sverige. Det är därför hög tid att det nationella arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck samordnas till en central myndighet med specialistkunskap om hedersrelaterat våld och förtryck.

Myndigheten ska ledas av en Hedersombudsman, på liknande sätt som den statliga myndigheten Barnombudsmannen. Detta mot bakgrund av att det visat sig vara kontraproduktivt att ge olika myndigheter uppdrag rörande arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, då hedersfrågan vid sådana uppdrag försvunnit, blandats ihop med mäns våld mot kvinnor eller relativiserats bort av myndighetspersoner.

GAPF föreslår att regeringen bör tillsätta en Hedersombudsman som får det nationella samordnings- och uppföljningsansvaret för hela arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hedersombudsmannen ska i egenskap av en generaldirektörs ställning leda tillhörande expertmyndighet som liknar Barnombudsmannen. 

GAPF föreslår bland annat att Hedersombudsmannen får ett särskilt ansvar att ägna uppmärksamhet åt lagar och andra författningar, som inrättats för att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, och deras tillämpning för att säkerställa efterlevnad och skyddseffekt. 

Hedersombudsmannen ska även kunna göra auktoritativa uttalanden om efterlevnaden av det tidigare föreslagna jämställdhetspolitiska delmålet som stadgar att hedersrelaterat våld och förtryck ska upphöra. Inom ramen för detta arbete ska hedersombudsmannen kunna sammankalla berörda myndigheter, regioner och kommuner och ställa dem till svars i deras arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. 

Hedersombudsmannen bör vidare få liknande uppdrag som Barnombudsmannen; som att ägna sig åt opinionsbild- ning, samt ta initiativ till utredningar i frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck. 

Myndigheten Hedersombudsmannen ska satsa på specialiserad personal inom olika samhällsinstitutioner som har särskilda kompetenser och erfarenhet av att arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck, likt det norska kompetensteamet mot hedersvåld – Kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold – vars anställda består av representanter från bland annat socialtjänsten, polisen, utrikesdepartementet och hälso- och sjukvården.

GAPF:s förslag på åtgärd:

  • Inrätta en Hedersombudsman (HO) som tar huvudansvaret för det nationella arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. HO ska leda tillhörande expertmyndighet på HRV med generaldirektörs ställning.1 Förslaget om att inrätta en Hedersombudsman lyftes för första gången av Devin Rexvid, forskaren på hedersrelaterat våld vid Stockholms universitet, som GAPF ställer sig bakom.

Vad säger experterna?

Är du utsatt för hedersrelaterat hot, förtryck eller våld?

Kontakta GAPF:s stödjour

Ring stödjouren på 070–000 93 28 eller maila stodjour@gapf.se.

Du kan också chatta med oss direkt på hemsidan. Chatten är öppen måndagar och onsdagar klockan 19:00-21:00, samt tisdag och torsdagar klockan 11:00-13:00.

Fler blogginlägg