Blogginlägg

Sekulärt och neutralt perspektiv är en förutsättning för jämlikhet

GAPF är en demokratisk, sekulär och partipolitiskt obunden organisation. Vår utsatta målgrupp plågas av normer och värderingar som är patriarkala, traditionella och antidemokratiska, som förstärks av religionens intrång i både det privata och offentliga livet. Vi ser ett sekulärt perspektiv som en garant för att alla ska behandlas lika i det offentliga rummet.

Hedersnormer är inte bara religiösa, men religiösa påbud, regler, seder och bruk stöttar tydligt kvinnoförtrycket och förvärrar utsattheten, vilket flera studier också bekräftar.1Se bland annat Magnus Ranstorp och Linda Ahlerup (2022), Salafism och salafistisk jihadsim 2.0: Påverkan mot och utmaningar för det svenska demokratiska samhället, Försvarshögskolan; Guluzar Tarhan Selvi och Amineh Kakebaveh (2016), Elvahundra – en kartläggning av förekomsten av diskriminering och förtryck i hederns namn bland 1100 ungdomar och 50 tals föräldrar, Varken hora eller kuvad; Guluzar Tarhan Selvi och Amineh Kakebaveh (2016), Tolvhundra – en kartläggning av attityder till samt förekomsten av diskriminering och förtryck i hederns namn bland 1200 ungdomar och 50 föräldrar i Göteborg, Varken hora eller kuvad.

Det offentliga rummet ska vara neutralt för att alla medborgare ska kunna ta del av dess tjänster på lika villkor. Läraren, socialsekreteraren, polisen eller handläggaren på Försäkringskassan måste inge trygghetskänsla till alla, både genom sitt yttre och sin verbala kommunikation.

Neutralitet är det viktigaste elementet för att skapa en förtroendegivande atmosfär. Offentligt anställda ska aldrig kunna skylta med sina politiska, filosofiska eller religiösa tillhörigheter.

Medborgare som söker statens eller kommunens stöd ska inte exponeras för myndighetspersoners privata åtaganden eller livsval. Att arbetsplatser har rätt att organisera sitt arbete enligt en neutralitetspolicy har även konstaterats i vägledande domar från EU-domstolen och Arbetsdomstolen.2Se bl.a. dom den 28 november 2023, OP mot Commune d’Ans, C-148/22, EU:C:2023:924 och AD 2023 nr 71.

GAPF:s förslag på åtgärd:

  • Förbud mot bärande av synliga politiska, filosofiska och religiösa symboler och
    manifestationer för statliga, regionala och kommunalt anställda under yrkesutövningen. Detta ska även gälla organisationer och företag som utför uppdrag enligt direktiv från myndigheter, som till exempel friskolor.

Video: Om neutralitetspolicy och hijab på arbetsplatsen

Är du utsatt för hedersrelaterat hot, förtryck eller våld?

Kontakta GAPF:s stödjour

Ring stödjouren på 070–000 93 28 eller maila stodjour@gapf.se.

Du kan också chatta med oss direkt på hemsidan. Chatten är öppen måndagar och onsdagar klockan 19:00-21:00, samt tisdag och torsdagar klockan 11:00-13:00.

Fler blogginlägg