Välkommen till Fadimegalan 2022!

Varje år arrangeras Fadimegalan för att hedra modiga Fadime Sahindal och hennes kamp för frihet och kärlek. Det är nu 20 år sedan Fadime mördades av sin far. Den 23 januari hedrar vi hennes kamp för frihet, kärlek och rätten att bestämma över sitt eget liv.

Medverkande gäster är Leif Ericksson, Fadimes advokat, Sara Mohammad, GAPF:s grundare och ordförande, Sabina Landstedt, stödsamordnare GAPF, Bayan Nasih, sakkunnig på Nationella kompetensteamet, Juno Blom, barnrättspolitisk talesperson (L), Nahid Persson dokumentärfilmsregissör m.fl.

Det blir tal av statsminister Magdalena Andersson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, samt artistuppträdande av Therése Neaimé, Anders Lundin och Kerstin Ryhed. Utdelning görs av Pela- och Fadimeutmärkelsen och vi presenterar GAPF:s goodwill-ambassadörer. Galan leds av Thabo Motsieloa.

Galan belyser också ett par av de områden som GAPF lyft under året så som bortförandet av barn och könsstympning. Årets tema är ”Rösta bort hedersvåldet 2022”.

En textad version kommer att publiceras inom kort. 

Medverkar gör bland annat

20 år senare: Fadime Sahindal 1975-2002

Den 21 januari 2002 dödades Fadime Sahindal i ett hedersrelaterat mord. Händelsen blir en väckarklocka för hela Sverige.

Vid den här tiden är hedersrelaterat våld och förtryck fortfarande ett främmande begrepp, och i media används det inom citationstecken. Det betyder inte att hedersmord inte skett tidigare. Fadime var den som pratade högt om hur hedersproblematiken drabbar unga tjejer. Nu är hon brutalt mördad.

Det gått 20 år sedan dess. Hur har synen på hedersrelaterat våld och förtryck förändrats? Vilka åtgärder har samhället tagit för att skydda de som faller offer för hedersvåldet?

Berätta för andra om Fadimegalan 2022

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn