Remissyttrande från GAPF: En effektivare kontaktförbudslagstiftning
Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (nedan GAPF) tackar för möjligheten att yttra sig
över slutbetänkandet Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41).
Maria och lillebror Marino blir bortförda till Irak av sin pappa, där Maria utsätts för våld och begränsningar. Som tonåring tvingas Maria att gifta sig med en äldre man, som utsätter henne för våldtäkter. Efter flera år lyckas Maria fly från Irak till sin mamma i Landskrona.
Men hoten från familjen fortsätter och Maria söker hjälp hos socialtjänsten. Hon får ett boende och kan leva ett fritt liv. Hon hjälper också sin bror hem till Sverige, där han har ett uppdrag att utföra. Den 23 april 2012 får Maria besök av sin lillebror för att fira hennes 19-årsdag. Marino knivmördar Maria i hennes lägenhet.
Maria kom aldrig undan förtrycket, det tog bara en annan form. Hundratals barn och unga utsätts för, riskerar eller hotas med, hedersrelaterade bortföranden. Mörkertalet är dock större, då Sverige inte för någon nationell statistik över antalet bortförda personer. Under 2023 har GAPF:s stödverksamhet noterat en markant ökning av antalet bortförda personer som sökt stöd och hjälp av GAPF. Totalt rör det sig om 47 personer. Många av dessa barn är strandsatta i föräldrars eller släktingars hemländer och saknar möjlighet att ta sig tillbaka till Sverige. Det handlar om barn och unga som förts utomlands i syfte att bland annat undkomma myndigheters inblandning i familjen, giftas bort, könsstympas, utsättas för omvändelseförsök eller uppfostringsresor för att få en ”traditionell” uppfostran enligt föräldrarnas kultur eller religion.
Sedan den 1 juli 2020 finns det möjlighet att fatta beslut om utreseförbud i de fall det finns en påtaglig risk för att ett barn förs utomlands eller lämnar Sverige i syfte att utsättas för barnäktenskap eller könsstympning. Ett meddelat utreseförbud innebär att barnet inte får lämna Sverige samt möjliggör ett beslagtagande av barnets pass samt återkallelse av passansökan. Det är dock endast vid risk för barnäktenskap eller könsstympning som ett utreseförbud kan aktualiseras, andra hedersrelaterade bortföranden faller således utanför bestämmelsens tillämpningsområde.
Utreseförbudet fungerar dock som ett viktigt rättsligt verktyg för att motverka hedersrelaterade bortföranden. Andra stöd- och skyddsinsatser med stöd av socialtjänstlagen (2001:453) och LVU är således nödvändiga för att ge barn ett adekvat skydd. GAPF:s erfarenheter är dock att socialtjänsten inte alltid ger adekvata stöd- och skyddsinsatser. Detta bekräftas även myndighetsrapporter, bland annat från Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH) och Jämställdhetsmyndigheten, som konstaterar att socialtjänsten brister i sina risk- och skyddsbedömningar.
Av NCH:s årsrapport för verksamheten 2021 framgår att majoriteten av de barn och unga som förts ut ur landet i hedersrelaterade syften redan var aktuella hos socialtjänsten före bortförandena. Dessa barn har således inte fått ett erforderligt skydd som de har haft rätt till och behov av. I flertalet fall har socialtjänstens utredningar avslutats utan beslut om insats trots att behov av stöd identifierats, eller att den insats som beviljats inte är anpassad efter barnets behov. I andra fall har barnet inledningsvis fått skydd genom en LVU- eller SoL-placering, men i samband med att placeringen avslutats har barnet förts utomlands. Att barn förs utomlands i nära anslutning till att en placering avslutas utgör en av de vanligaste utlösande faktorerna för bortförande. Att kommuner saknar tillräckliga rutiner och riktlinjer, resurser samt kompetens för att hantera dessa ärenden konstateras även av Jämställdhetsmyndigheten.
Det är särskilt viktigt att vidta åtgärder för att förhindra själva bortförandet av de unga, eftersom svenska myndigheter har begränsade möjligheter att hjälpa bortförda barn och unga tillbaka till Sverige. Samtidigt måste även arbetet med att hjälpa hem bortförda personer stärkas.
Mayas familj har fört henne utomlands. Nu ringer hon hem till Sverige för att få hjälp, men det är inte så lätt.
GAPF har samlat alla förslag på åtgärder i en skrift som vi regelbundet uppdaterar. Skriften tar upp samtliga åtgärder som GAPF föreslår för ett jämställt samhälle fritt från hedersrelaterat våld och förtryck.
Idag vet vi att majoriteten av de barn som förs utomlands redan är kända av socialtjänsten. Om skola, sjuk- och hälsovårt, socialtjänst och andra aktörer ser och uppmärksammar barn och ungdomar som är riskzonen, ökar chansen att kunna införa ett utreseförbud.
GAPF håller workshops och utbildningar för elever och personal inom skola, vård, socialtjänst och polisen med flera. Klicka här för att läsa mer om våra utbildningar.
Det är nämligen mycket svårare att hjälpa barn hem om de redan befinner sig i utlandet. Ännu svårare är det när det handlar om länder som inte är med i Haag-konventionen eller som befinner sig i krig.
Ring stödjouren om du är utsatt, anhörig eller yrkesverksamhet och har frågor om bortföranden.
Ring stödjouren på 070–000 93 28 eller maila stodjour@gapf.se.
Du kan också chatta med oss direkt på hemsidan. Chatten är öppen måndagar och onsdagar klockan 19:00-21:00, samt tisdag och torsdagar klockan 11:00-13:00.
Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (nedan GAPF) tackar för möjligheten att yttra sig
över slutbetänkandet Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41).
Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (nedan GAPF) tackar för möjligheten att yttra sig
över slutbetänkandet Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41).
GAPF föreslår att regeringen tillsätter en Hedersombudsman med nationellt samordningsansvar för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.