Blogginlägg

Leif Ericksson håller tal vid kransnedläggningsceremonin för Fadime

"Så här dags för 21 år sedan, levde Fadime"

tal av Fadimes advokat Leif Ericksson vid kransnedläggningsceremonin i Uppsala den 21 januari 2023
Jag går hit till graven då och då och pratar lite med Fadime. berättar om händelser, talar om att hon inte är glömd, att hennes namn, hennes minne, trots det som hände fortfarande lever. Och ibland kan jag fundera över vad som hänt, om det inte hänt.
Så här dags, för 21 år sedan levde Fadime.
Om inte någon sett henne i Uppsala och berättat för pappa Rahmi. Om inte någon gett honom ett vapen, om Fadime hade lämnat sin syster Songuls lägenhet och fortsatt sitt liv, hur hade det livet sett ut.
Vi vet att hon utbildade sig till socionom, vi vet att hon ville arbeta med att hjälpa ungdomar i hennes egen situation, vi vet att hon engagerade sig politiskt.
Idag hade hon, och det känns märklig att säga så, varit 47 år gammal. Hon hade varit en stark röst i debatten och i kampen mot hedersvåldet. Med sin envishet, med sin målmedvetenhet hade hon kunnat gå hur långt som helst.
Men vi vet inte, för Fadime mördades. Mördaren trodde att han tystade Fadime. Tänk så fel han hade.
Fadimes röst har blivit starkare och starkare. Varje skolklass hör hennes tal i riksdagen, vid varje manifestation hörs hennes namn och syns hennes bild. Politiker pratar om henne, riksdagen har stiftat en lex Fadime, tiotusentals engagerar sig i hennes öde och hennes frågor.
Det berättar jag för Fadime när jag pratar med henne. Och jag vet att hon skulle tycka om att hon fortfarande är med. Att vi faktiskt inte har vänt henne ryggen, att vi inte har glömt bort henne.

När vi står här vill jag också att vi ska komma ihåg Songul.
Fadime var hennes förebild. Songul som gick emot sin familj, som stod emot sin mor och sina syskon, trotsade alla påtryckningar om att hålla tyst och trotsade sin sjukdom, och berättade om mordet i domstolen, så att mördaren blev dömd. Hon var lika modig som sin syster, och hon vilar här bredvid.

Men idag är det Fadime och vi tackar för att hon funnits och för vad hon fortfarande betyder för kampen mot hedersförtryck jämlikhet och för rätten att själv få välja vem man vill älska.

Leif Ericksson
Fadimes advokat

Dela inlägget i dina sociala medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler blogginlägg