Blogginlägg

Pojkar i hederskulturen

Hedersrelaterat våld och förtryck kan drabba alla; kvinnor, flickor, pojkar och män. Pojkar har ofta en dubbel roll. Unga män och pojkar kan till exempel tvingas att kontrollera och bestraffa sina systrar eller kusiner. Precis detta händer Hakim.

Hakim förväntas övervaka sin syster och rapportera vad han ser till sin pappa. Nu har han upptäckt att hans syster har blivit kär i en kille. Det kommer pappa inte att tycka om.

Ska Hakim berätta för pappa, eller behåller han sin systers hemlighet?

Film: Hakims berättelse

Riksorganisationen GAPF har producerat filmen i samarbete med Houdini Group. Filmen bygger på verkliga situationer beskrivna i de brev som GAPF:s stödverksamhet har tagit emot.

Är pojkar förövare eller utsatta?

Pojkar drabbas alltså av hederskulturen, men inte i lika stor utsträckning som systrarna. Pojkarna kan bland annat indoktrineras i normer och regler samt tvingas att kontrollera sina systrar även om de inte vill. De kan dessutom straffas om de misslyckas med det ansvaret. I den kontexten kan pojkar alltså både bli offer och förövare.
Hedersmord är något som sällan drabbas pojkar och män. Det enda undantaget är om man har en sexuell läggning än att vara heterosexuell. Personer som identifierar sig som HBTQI+ är väldigt utsatta – oavsett vilket kön man tillhör.

Webbinarium: Pojkar och unga män i en hederskontext

Spela videoklipp
Ett samtal om pojkar och unga mäns dubbla roller som både offer och förövare i en hederskontext. Samtalet berör vikten av tidiga insatser riktade till pojkar redan i förskolestadiet men även betydelsen av attitydförändringsarbete med pojkar och unga män i en hederskontext.
Webbinariet är en inspelning från Almedalsveckan 2021, medverkande är Sabina Landstedt från GAPF och Devin Rexvid, forskare i hedersrelaterat våld och förtryck vid Stockholms Universitet.

Boka en utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck

På GAPF har vi många års erfarenhet av att hålla utbildningar om hedersrelaterat våld och förtryck. Vi utbildar både barn, elever och yrkesverksamma med anpassade föreläsningar utifrån deras behov och kunskapsnivå.

Vill du boka en föreläsning till din arbetsgrupp eller skolklass? Maila oss på utbildning@gapf.se så hittar vi ett upplägg som passar er verksamhet.

Dela inlägget i dina sociala medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler blogginlägg