Blogginlägg

Bild på Sveriges riksdag och porträttfoto av Fadime Sahindal

Detta är en analys av Fadimes tal från den 20 november 2001 som Devin Rexvid tidigare har publicerat på sin Facebook. Nu har GAPF fått möjligheten att publicera en lektion per vecka under de kommande 10 veckorna.

Du kan läsa hela Fadimes tal på Aftonbladet, och lyssna på delar av talet i videon längst ner på denna sidan.

Fadimes tal - lektion 1 av 10

Omogen Fadime eller omogen samtid?

Det har gått 20 år sedan Rahmi Şahindal sköt sin dotter Fadime i huvudet med orden:

– Vad vill du ha av min familj? Varför har du kommit tillbaka, din hora?

Före sin död höll Fadime ett tal som serdermera kom att citeras frekvent. Talet rymmer mycket och kan i det närmaste ses som en ung kvinnas stämningsansökan mot hederskulturens förslavande och brutala norm- och handlingssystem.
Det går att dra många lärdomar av talet. Här följer en.
Fadime sa:
– När jag kom upp i tonåren ville mina föräldrar att jag skulle åka ner till Turkiet och gifta mig med någon av mina kusiner, precis som mina äldre systrar hade gjort. Jag vägrade att finna mig i detta. Jag kände mig alldeles för ung och omogen för ett sådant stort beslut. Dessutom ville jag själv få bestämma vilken man jag skulle dela mitt liv med.
Idag 20 år efter att hon föll omkull och slöt ögonen för alltid kan en förstå att hon var före sin tid. Mognare än ett helt samhälle som först 12 år efter det bestialiska mordet på henne lagstiftade mot tvångsäktenskap.

 

Devin Rexvid
Universitetslektor och forskare inom hedersrelaterat våld och förtryck vid Stockholms Universitet

Fortsätt Fadimes kamp tillsammans med GAPF

Du kan hjälpa oss att hjälpa fler. Ju fler medlemmar vi är, desto starkare blir vår röst. Medlemsavgiften är 240 kronor per år som du betalar enkelt med Swish eller bankkort. Klicka här för att bli medlem i GAPF. Tack för att du väljer att ta ställning! 

Lyssna på Fadimes tal i riksdagen

Dela inlägget i dina sociala medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler blogginlägg

Sök tjänsten som Insamlingsansvarig

Ledig tjänst: Insamlingsansvarig på GAPF

Som insamlingsansvarig får du möjlighet att starta upp GAPF:s insamlingsarbete från grunden och arbeta med hela processen kring insamling. Du får arbeta brett med att ta fram en strategi kring insamlingen och ingå partnerskap med både privatpersoner, företag och organisationer.

Läs hela inlägget >>