Blogginlägg

Fadimes tal - lektion 3 av 10

Få familjen att backa undan eller "jobba hem" de utsatta flickorna?

Devin Rexvid analyserar Fadime Şahindals tal i riksdagen. Ett modigt och klokt tal, som gav oss många lärdomar då och för framtiden. Du kan läsa hela Fadimes tal på Aftonbladet, och lyssna på delar av talet i videon längst ner på denna sidan.

20 år efter mordet på Fadime är det inte ovanligt att sociala myndigheter planerar för att “jobba hem” hedersvåldsutsatta flickor utan att det har skett någon förändring i hemmiljön, i föräldrarnas förändringsbenägenhet.

Än idag händer det att sociala myndigheter konverterar tvångsvården till frivillig vård när de utsatta flickorna under enorm press, på grund av olaga hot och emotionell utpressning flyttar hem.
Fadime – som hon säger det i utdraget nedan – ville istället rikta strålkastaren mot familjen, mot förövarna, för att få dem backa undan. Biologi och kromosomer var bleka för Fadime jämfört med hennes frihet. Men biologi och familism spelar än idag stor roll för sociala myndigheters bedömningar och beslut i hedersärenden.
– Som en sista utväg vände jag mig till massmedia för att få hjälp, och detta kom att bli mitt effektivaste skydd. Min tanke var att skapa debatt kring problematiken och därigenom se till att strålkastarna var riktade mot min familj. På så sätt försökte jag få dem att backa undan. Och mitt fall fick stor uppmärksamhet eftersom det var under samma period som ett flertal andra fall av hedersgärningar blev omskrivna.
Fadimes handling att rikta strålkastaren mot familjen kan ses som en bedrift som ett rättssamhälle med en stor socialkår och ett välfungerande rättsväsendet än idag inte helt lyckas med.
Tanken är inte att göra en hjältinna av Fadime. Istället vill vi synliggöra hennes stora medvetenhet och starka drivkraft att ruska om ett helt samhälle – för att få det att öppna ögonen och se de hedersvåldsutsatta flickorna och kvinnornas villkor.

Devin Rexvid
Universitetslektor och forskare inom hedersrelaterat våld och förtryck vid Stockholms Universitet

Fortsätt Fadimes kamp tillsammans med GAPF

Du kan hjälpa oss att hjälpa fler. Ju fler medlemmar vi är, desto starkare blir vår röst. Medlemsavgiften är 240 kronor per år som du betalar enkelt med Swish eller bankkort. Klicka här för att bli medlem i GAPF. Tack för att du väljer att ta ställning!

Lyssna på Fadimes tal i riksdagen

Dela inlägget i dina sociala medier

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fler blogginlägg

Newas berättelse – om hijab

Newa tvingas att bära hijab. Hennes föräldrar bestämmer vad som är rätt. Om hon inte anpassar sig skriker de på henne. Hon blir slagen. Ingen lyssnar på henne. Hijab är inte vilket klädesplagg som helst, inte heller en symbol för frihet.

Läs hela inlägget »